Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis opent rekening 6868 voor slachtoffers overstromingen Pakistan
3 augustus 2010 |

Rode Kruis opent rekening 6868 voor slachtoffers overstromingen Pakistan

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekeningnummer 6868 voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. Het Internationale Rode Kruis geeft aan ruim 12,5 miljoen Euro nodig te hebben om de slachtoffers van het watergeweld te helpen. Met dat bedrag kan de organisatie 25.000 Pakistaanse families voor een periode van 9 maanden hulp bieden in de vorm van medische ondersteuning, sanitaire voorzieningen, voedselpakketten, schoon drinkwater en tenten. 

 
Sinds het begin van de zware moessonregens in het noorden van Pakistan, zijn grote delen van het land geteisterd door hevige overstromingen. De Pakistaanse autoriteiten spreken van meer dan 1500 doden en ruim 2,5 miljoen getroffenen. Hoewel het water in sommige gebieden begint terug te trekken, lopen de zuidelijke regio’s Sindh en Punjab extra risico met nieuwe regenbuien in aankomst in combinatie met de stijging van het water van de Indus rivier door de moessonregens in het noorden. Voedsel, schoon drinkwater, tenten en medische zorg zijn momenteel het hardst nodig.
 
Het water heeft veel wegen en communicatiemiddelen verwoest wat de hulpverlening ter plaatse bemoeilijkt. Sommige gebieden zijn nog steeds niet bereikbaar. “De meer dan 50.000 vrijwilligers van de Pakistaanse Rode Halve Maan, die veelal wonen in afgelegen gebieden, hebben ons geholpen een beeld te krijgen van de meest dringende behoeftes van de slachtoffers, aldus Jean-Marc Favre, noodhulpcoördinator van het Internationale Rode Kruis in Peshawar. “We maken ons grote zorgen over de mogelijk snelle verspreiding van ziektes onder de getroffenen door vervuild drinkwater en proberen de waterinfrastructuur zo snel mogelijk te herstellen”.
 
Het Rode Kruis heeft inmiddels voedselpakketten uitgedeeld aan ruim 20.000 Pakistaanse slachtoffers in Baluchistan en het zuiden van de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA) en werkt samen met de Pakistaanse Rode Halve Maan om zoveel mogelijk getroffenen van hulp te voorzien. 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-20959478, mail:esmits@redcross.nl.