Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis overlegt met president Sudan over gegijzelden
10 februari 2010 |

Rode Kruis overlegt met president Sudan over gegijzelden

Jakob Kellenberger, president van het Internationale Comite van het Rode Kruis (ICRC), is momenteel in gesprek met de president van Sudan, Omar Hassan Ahmad Al Bashir, over de inspanningen die geleverd moeten worden om tot de vrijlating te komen van de Rode Kruis medewerker Gauthier Lefèvre, die nu reeds 110 dagen wordt gegijzeld in Darfur.

 
"President Al Bashir heeft laten weten dat zijn regering alles zal doen wat mogelijk is om de veiligheid van Lefèvre te garanderen en zijn spoedige vrijlating mogelijk te maken,” zegt Kellenberger. Hij bedankt de Sudanese regering voor de moeite die zij hebben ondernomen die uiteindelijk resulteerde in de vrijlating van de Rode Kruis medewerker Laurent Maurice. Hij werd afgelopen zaterdag vrijgelaten na een gijzeling van 89 dagen.
 
De ICRC heeft zijn werkterrein en aanwezigheid in het oosten van Tsjaad en Darfur verminderd sinds de gijzelingsacties. De organisatie zal echter aanwezig blijven om alle ziekenhuizen in de regio te onderhouden en operationeel te houden. Ook zal het grootste vluchtelingenkamp in het zuiden van Darfur, het kamp Gareida, waar tienduizenden ontheemden een veilig heenkomen hebben gezocht en waar alleen het Rode Kruis hun veiligheid nog kan garanderen, operationeel blijven.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kan u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, op 070-4455728 of 06-51525111