Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis schaalt activiteiten cholerabestrijding op na orkaan Tomas
7 november 2010 |

Rode Kruis schaalt activiteiten cholerabestrijding op na orkaan Tomas

Port-au-Prince, 7 november 2010 - Cholerabehandelcentra van het Rode Kruis in Haïti houden, als gevolg van de huidige extreme regenval, rekening met een substantiële groei van het aantal besmettingen. Terwijl Rode Kruis onderzoeksteams nog bezig zijn de schade van orkaan Tomas te inventariseren, schaalt de hulporganisatie haar activiteiten ter bestrijding van de besmettelijke ziekte cholera verder op.

 
Door orkaan Tomas heeft Haïti op dit moment te kampen met extreme regenval. Grote delen van de stad Leogane zijn overstroomd. Ook de hoofdstad Port-au-Prince is niet gespaard gebleven. Al het vuil stroomt via de hoger gelegen straten en open riolen naar de laagst gelegen gebieden van de stad. De verwachting is dat de extreme regenval de komende dagen aanhoudt. Het regenseizoen duurt nog zeker tot eind november.
 
De hulporganisatie deelt zeep, emmers, waterzuiveringstabletten en hygiënekits uit. Het Rode Kruis distribueert verder dagelijks 2,5 miljoen liter schoon drinkwater. Honderden vrijwilligers van het Rode Kruis zijn getraind om voorlichting te geven over het belang van hygiëne en geven momenteel in de hoofdstad en in de rest van het land trainingen op scholen, in kerken en op andere plekken waar grote groepen Haitianen samenkomen.
 
Het Rode Kruis werkt samen met de grootste nationale mobiele telefonie provider en verspreidt dagelijks aan honderdduizenden mensen sms’jes waarin wordt gewezen op de symptomen en op de manieren hoe cholera voorkomen kan worden. Het Rode Kruis radiostation in Port-au-Prince heeft extra uitzendingen gewijd aan het thema cholera.
 
De uitbraak van de besmettelijke ziekte cholera heeft in Haïti al aan meer dan 500 mensen het leven gekost. Ruim 7300 mensen hebben zich met ziekteverschijnselen bij ziekenhuizen gemeld. De zieken sterven door uitdroging als gevolg van ernstige diarree en braken, soms al binnen enkele uren. Vooral ouderen en kleine kinderen zijn kwetsbaar. Cholera verspreidt zich op het eiland gemakkelijk via water en voedsel, mede door de slechte hygiëne in de tentenkampen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld in Port-au-Prince, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-51525111, mail: skraaijeveld@redcross.nl