Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis tevreden met klimaatovereenkomst Cancun
12 december 2010 |

Rode Kruis tevreden met klimaatovereenkomst Cancun

​Den Haag, 12 december - Het Rode Kruis is tevreden met het akkoord dat is bereikt in Cancun en noemt de overeenkomst een stap in de goede richting. Het Rode Kruis benadrukt het belang van wereldwijde samenwerking om de humanitaire gevolgen van klimaatverandering te beperken.      

 
Het aantal rampen als gevolg van weersextremen is de afgelopen decennia substantieel toegenomen. Door klimaatverandering is de kans groot dat het aantal rampen nog verder zal toenemen. Het Rode Kruis is daardoor vaker en op steeds meer plekken in de wereld werkzaam. Het Rode Kruis is vooral bezorgd over  ‘ongewone’ rampen op ongebruikelijke plaatsen, zoals de overstromingen in Pakistan of de hittegolf in Rusland. Maar ook de toename van malaria en knokkelkoorts. ‘Wij vinden het belangrijk dat er wereldwijd geïnvesteerd wordt in het weerbaarder maken van mensen tegen dit soort extremen’, zegt Madeleen Helmer, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis, ‘en juist daarover zijn in Cancun goede werkafspraken gemaakt.’        
 
Het Rode Kruis was op de klimaattop aanwezig en kan goed uit de voeten met de in Cancun afgesproken teksten over klimaatadaptatie. ‘Er is nu veel meer erkenning van het risico van weersextremen en hoe je de gevolgen daarvan kunt beperken, bijvoorbeeld door betere early warning systemen die niet alleen de hoofdstad maar ook de meest kwetsbare mensen bereiken’, zegt Helmer. Over de financiering van de klimaatafspraken en een verdere terugdringing van de uitstoor van broeikasgassen zijn nog geen scherpe afspraken gemaakt. Dat moet de komende jaren gebeuren. Helmer: ‘Als we niets doen, zal het Rode Kruis steeds vaker wereldwijd noodhulp moeten verlenen’.    
        
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-51525111, mail: skraaijeveld@redcross.nl Hij brent u desgewenst in contact met Madeleen Helmer.