Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis uit zorgen om politieke vluchtelingen Ivoorkust
30 december 2010 |

Rode Kruis uit zorgen om politieke vluchtelingen Ivoorkust

​Den Haag, donderdag 30 december - Het Internationale Rode Kruis heeft haar zorgen geuit over de vluchtelingen die proberen weg te komen uit de gespannen politieke situatie in Ivoorkust. Door het toenemende geweld in het land zijn reeds meer dan 15000 mensen de grens overgestoken naar buurlanden als Liberie en Guinea. Het Internationale Rode Kruis geeft aan minimaal 1 miljoen euro nodig te hebben om de vluchtelingen op te kunnen vangen en te voorzien in hun eerste behoeften.

        
 
Het Internationale Rode Kruis werkt nauw samen met de Rode Kruis beweging in Ivoorkust om een antwoord te vinden op de humanitaire consequenties van de heersende politieke crisis. "Wanneer zo veel mensen een land uit vluchten wordt een grote last gedrukt op de basisvoorzieningen in de gemeenschappen die hen opvangen: dat geldt voor de voedselvoorzieningen, maar vooral ook voor water en sanitaire omstandigheden," zegt Momodou Lamin Faye, de regionale vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis in de Sahel. "De kans dat in dergelijke situaties ziekten uitbreken, groeit dan zienderogen."
 
        
 
Ook de zusterorganisaties van het Rode Kruis in de overige buurlanden van Ivoorkust, zoals Burkina Faso, Ghana en Mali, bereiden zich voor op een toenemende stroom mensen waarvoor noodhulp georganiseerd zal moeten worden. Met het benodigde geld kan het Rode Kruis de politieke vluchtelingen ondersteunen met onderdak, schoon drinkwater, hygienepakketten en sanitaire voorzieningen.  
 
        
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerster van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-51840708, mail: hemmering@redcross.nl