Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis verleent hulp aan slachtoffers dubbele ramp Indonesië
27 oktober 2010 |

Rode Kruis verleent hulp aan slachtoffers dubbele ramp Indonesië

Het Rode Kruis biedt hulp bij de twee grote rampen die de afgelopen dagen Indonesië hebben getroffen. Maandag sloeg een tsunami, veroorzaakt door een aardbeving, in op de Mentawi Eilanden bij West-Sumatra. Op hetzelfde moment barstte vulkaan Merapi uit in Centraal Java.

Vulkaan Merapi

De bewoners in een radius van 10 kilometer in de buurt van Mount Merapi zijn geëvacueerd. De regering van Indonesië heeft tevens laten weten dat er 25 dodelijke slachtoffers zijn gevallen door de brandende as die de vulkaan uitspuwt. Meer dan 8000 mensen zijn hun huizen reeds kwijtgeraakt. De vulkanische activiteit neemt toe, waardoor de situatie verslechtert en omstreeks 40.000 mensen uit de omgeving een groot risico lopen. Het Rode Kruis werkt met 100 mensen ter plaatse door het verlenen van medische zorg en het opzetten van tenten en mobiele veldkeukens om de getroffen bevolking te ondersteunen.
 
Een van de dodelijke slachtoffers in Java was Tutur Rajitno, een vrijwilliger van het Indonesische Rode Kruis. Tijdens het evacueren van mensen uit het dorp Kinahrejo, was hij niet in staat om aan een regen van brandende as te ontsnappen.

Tsunami op Mentawi Eilanden

Op Sumatra zijn de eerste reddingsteams van het Rode Kruis gearriveerd. De daadwerkelijke omvang van de ramp door de tsunami moet nog duidelijk worden, maar volgens rapporten van de provinciale regering zijn op zijn minst 112 personen dodelijk getroffen. Daarnaast worden meer dan 500 mensen vermist. De teams moeten nog 13 dorpen aan de westkust van de eilanden bereiken om de situatie daar te bepalen.  “Het is ontzettend lastig om de eilanden te bereiken”, zegt Ingeborg Ponne, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis in Jakarta. “Het kost 12 uur om van het vasteland naar de eilanden te varen, wat bovendien extra moeilijk en gevaarlijk wordt door de hoge golven en sterke windvlagen.”
 
Het Rode Kruis zorgt vandaag en morgen voor de distributie van1000 familietenten en ondersteunt de lokale bevolking in hun eerste nood. De getroffen bevolking op de eilanden heeft urgent drinkwater, voedsel, dekens en brandstof nodig.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder bij het Nederlandse Rode Kruis, tel. +316-51525111.
In Jakarta is ook Ingeborg Ponne, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis aanwezig.