Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis verviervoudigt roep om steun Pakistan
19 augustus 2010 |

Rode Kruis verviervoudigt roep om steun Pakistan

Het Internationale Rode Kruis heeft 53 miljoen euro nodig om te kunnen beantwoorden aan de groeiende humanitaire nood in Pakistan. Twee weken geleden gaf het Rode Kruis aan ruim 12 miljoen euro nodig te hebben ten behoeve van de hulpverlening, maar gezien de nog altijd toenemende omvang van de ramp is dit bedrag nu verviervoudigd. Met dit geld zal het Rode Kruis de komende maanden hulp bieden aan 900.000 getroffen Pakistanen in de vorm van tenten, medische zorg, schoon drinkwater, sanitair en de verbetering van leefomstandigheden. 

“De wereld kan de crisis in Pakistan niet negeren”, aldus Bekele Geleta, Secretaris Generaal van de Internationale Federatie van het Rode Kruis. “Dit is een van de ergste rampen die ik ooit heb gezien. Miljoenen mensen hebben hulp nodig, we zullen met z’n allen moeten samenwerken om deze uitdaging aan te gaan”.

Angst voor ziektes

Enorme gebieden in de provincies Punjab en Sindh staan nog steeds onder water. De angst voor ziektes gerelateerd aan vervuild drinkwater wordt steeds groter. In de zwaarst getroffen gebieden zijn 27 mobiele medische hulpteams van het Rode Kruis actief die inmiddels zo’n 44.000 mensen hebben behandeld. Ze houden nauwlettend in de gaten of ziektes als malaria of cholera zich onder de slachtoffers voordoen.
 
“Preventieve maatregelen om ziektes te voorkomen zijn essentieel”, aldus Muhammad Ilyas Khan, Secretaris Generaal van de Pakistaanse Rode Halve Maan Vereniging. “Zelfs cholera hoeft niet fataal te zijn, we moeten het alleen tijdig signaleren en direct maatregelen nemen”.

Hulpverlening Rode Kruis

Inmiddels zijn drie internationale noodhulpteams van het Rode Kruis actief in Pakistan op het gebied van logistiek en de distributie van noodhulpgoederen. Deze teams met professionele hulpverleners werken nauw samen met de 130.000 vrijwilligers van de Pakistaanse Rode Halve Maan en de lokale noodhulpspecialisten van het Rode Kruis in de getroffen districten in Pakistan. Het Rode Kruis heeft vooralsnog zo’n 300.000 mensen kunnen voorzien van noodhulpgoederen zoals voedsel, tenten en huishoudelijke materialen.
 
--------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-20959478, mail:esmits@redcross.nl. Vanuit het Nederlandse Rode Kruis zijn momenteel twee Nederlandse hulpverleners actief in het noordwesten van Pakistan. Bastiaan Vuijk maakt onderdeel uit van het noodhulpteam dat is gevestigd in Mardan om daar grootschalige distributies op te zetten. Jan Maarten Kist maakt onderdeel uit van het First Assessment & Coordination Team van het Internationale Rode Kruis en houdt zich ook specifiek bezig met de coördinatie van het uitdelen van noodhulpgoederen.