Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Praktische tips om klimaatverandering tegen te gaan
23 maart 2016 |

Praktische tips om klimaatverandering tegen te gaan

​​Wij moeten verantwoordelijkheid nemen ​voor de desastreuze gevolgen van globale op​warming zoals overstromingen, hittegolven, bosbranden en tornado’s. Deze rampen brengen een spoor van vernieling met zich mee, wat zowel de natuur als de omwonende mensen schaadt. Dat er iets moet gebeuren om ​klimaatverandering tegen te gaan, daar kunnen we het dus over eens zijn. Maar wat kun jij precies doen​ om jouw steentje ​bij te dragen? We zetten een aantal praktische tips voor je op een rijtje. ​

Verwarming een graadje lager

Allereerst kun je je energiegebruik proberen terug te brengen door bewuster om te gaan met de stookkosten. Wat dacht je ervan om in de winter de verwarming een graadje lager te zetten? Trek eens een dikkere trui aan, in plaats van meteen aan de thermostaat te draaien. Zet daarnaast de verwarming uit in ruimtes die je niet gebruikt​. Let er dan op dat je alle kamerdeuren goed sluit. 

Naast dat dit milieuvriendelijker is, scheelt een lager gasgebruik natuurlijk ook in de kosten! Een win-win situatie dus.

Groene stroom

Loopt je abonnement bij je energieleverancier ten einde? Kies dan voor groene stroom, die wordt opgewekt door natuurlijke bronnen!

Warm waterverbruik terugbrengen

Warm water uit de kraan moet eerst worden verwarmd en dat kost energie. Je kunt dus besparen op je energieverbruik door niet eindeloos lange douches te nemen, ook al is dit vaak verleidelijk. Laat warm water verder niet onnodig lang lopen en repareer een kraan als deze lekt. Was jij nog gewoon af na het koken​? Doe dan de afwas in een teiltje in plaats van onder de lopende kraan.

Investeer in apparaten met een zuinig energieverbruik​

Ga je verhuizen en moet je een nieuwe wasmachine kopen? Of is je koelkast kapot? Zorg dan dat je een apparaat aanschaft welke laag is in het energieverbruik. Misschien betaal je bij de aanschaf net wat meer, maar uiteindelijk zal je besparen op de energiekosten.​

Recyclen​

Het hergebruiken van producten kan de totale CO2-uitstoot drastisch verminderen. Lees hier meer over het recyclen van oude kleding. Maar denk ook aan het scheiden van afval en het wegbrengen van je lege flessen.

Ga op de fiets in plaats van met de auto

Door de fiets te pakken in plaats van de auto, verminder je direct de CO2-uitstoot. Op de fiets bespaar je per 5 kilometer al snel 1 kg CO2-​uitstoot.


Artikel delen?