Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Jongeren Nieuws Samen eten verbindt
23 mei 2016 |

Samen eten verbindt

​​​​​​​​Gezellig met z'n allen aan tafel, samen eten en met elkaar kletsen en een leuke tijd hebben. Maar wat als je nauwelijks een sociaal netwerk hebt en altijd alleen eet? Dan kan dat behalve soms ongezellig, ook heel eenzaam zijn. Samen eten verbindt mensen met elkaar. In dit artikel lees je meer over hoe het Rode Kruis Amsterdam hierop inspeelt.

​Samen in Amsterdam
Het Rode Kruis helpt eenzame Amsterdammers met het maatjesproject Samen in Amsterdam, waarbij vrijwilligers als maatje aan hen worden gekoppeld. De maatjes spreken twee keer per maand af en ondernemen samen leuke dingen. De vrijwilliger biedt persoonlijke aandacht, een luisterend oor, maar kan ook helpen de deelnemer zijn sociale netwerk te versterken. Zo wil het Rode Kruis Amsterdam de zelfredzaamheid van mensen in sociaal isolement vergroten. Want met een goed sociaal netwerk kun je altijd op iemand terugvallen wanneer dat nodig is.

Meet the Matches
Veel koppels stellen eten centraal tijdens hun afspraken; ze gaan ergens lunchen in de stad of gaan gezellig samen koken en eten. Daarnaast ontmoeten alle koppels elkaar tijdens 'Meet the Matches', het jaarlijkse evenement van het project waarbij per stadsdeel samen geluncht wordt. Want samen eten verbindt!Elk jaar wordt 'Meet the Matches' georganiseerd per stadsdeel in een buurthuis of Huis van de Wijk. Zo kunnen koppels andere koppels uit dezelfde buurt ontmoeten en wie weet wat voor leuke contacten hieruit ontstaan. Tijdens een gezamenlijke lunch en soms een aanvullende activiteit, kunnen mensen met elkaar in gesprek komen en verhalen delen. Ook worden zij geïnformeerd over activiteiten in het buurthuis en wat er nog meer in hun eigen omgeving te beleven is. Zo worden deelnemers gestimuleerd activiteiten te ondernemen en met andere mensen in contact te komen. Samen eten is een leuke en laagdrempelige manier om nieuwe mensen te leren kennen of elkaar beter te leren kennen. Daarom organiseren veel buurthuizen activiteiten voor het ontbijt, lunch of avondeten voor een paar euro. Zo is het voor iedereen mogelijk om gezellig aan te schuiven.

maatjeskoppel.jpgEten als verbindende factor
Afgelopen maand vond Meet the Matches al plaats in de stadsdelen Zuid, Noord, Oost en Zuidoost. Op dinsdag 17 mei waren deelnemers en vrijwilligers van Samen in Amsterdam uit Centrum en West welkom bij de lunch in buurthuis de Tagerijn. Deelnemers konden elkaar ontmoeten en kwamen in gesprek met elkaar. Al gauw vlogen de verhalen over tafel, terwijl er ondertussen werd genoten van een heerlijk kop soep met broodjes erbij. Twee vrijwilligers wisselden na de lunch gegevens met elkaar uit, zodat zij binnenkort een dubbeldate konden organiseren met hun deelnemers die het goed met elkaar bleken te vinden. Na afloop ontvingen alle deelnemers een goodybag mee naar huis met leuke spulletjes en informatie over activiteiten in de buurt. Al met al een geslaagde middag, waarbij eten wederom een mooie verbindende factor was.

​Wil jij ook maatje worden? Meld je aan! Wil je meer weten? Op de pagina van 'Samen in Amsterdam'  lees je alles over het project. Lees nu ook alvast dit artikel​ over waar je straks met je maatje gezellig en gezond kunt gaan eten!

 

 

Artikel delen?