Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Barendrecht-Ridderkerk Actueel Nieuws Georganiseerde burgerhulp: wil jij meedenken? - 2014
23 juli 2014 |

Georganiseerde burgerhulp: wil jij meedenken? - 2014

​Na het congres Power to the People in april kondigden wij aan dat wij in Nederland de spontane hulp van burgers op grote schaal willen organiseren en inzetten bij grote rampen of calamiteiten. Bij onze Oostenrijkse collega’s hebben we gezien hoe goed hun Team Österreich werkt en naar dat voorbeeld willen we ons plan nader uitwerken.

Een team voor en door alle Nederlanders
We zien een team voor ons waarbij alle Nederlanders zich kunnen aanmelden om hulp te  verlenen bij een grote ramp zoals een overstroming, een vliegtuigongeval, of een epidemie. De hulp kan inhouden het vullen van zandzakken, maar er kan ook behoefte zijn aan Pools- of Turkstaligen of aan mensen met EHBO-kennis. Deze mensen worden bijvoorbeeld via hun smartphone opgeroepen wanneer hun hulp nodig is.

Waarom georganiseerde burgerhulp? 
De ervaring heeft geleerd dat burgers bij een grote ramp of calamiteit op een of andere manier willen helpen. Het Rode Kruis wil deze burgerhulp organiseren en afstemmen op de professionele hulp. De burgerhulpteams bestaan uit ongetrainde vrijwilligers, die hun kwaliteiten (niet perse EHBO gerelateerd) willen inzetten. Deze groep ongetrainde burgers worden dus bij andere incidenten ingezet dan onze getrainde vrijwilligers van Sigma, Bevolkingszorg en Evenementenhulp. Bij een groot incident met langdurige gevolgen of bij een situatie waarvoor er andere vaardigheden, zoals talenkennis, gevraagd worden zal het georganiseerde burgerteam aanvullend ingezet worden. Lees hier ook meer over het Team Österreich dat het Oostenrijkse Rode Kruis heeft opgezet.

Ontwikkeling burgerteams. Denk je mee?
De burgerteams worden ontwikkeld door het Rode Kruis en CapGemini. Op maandag 30 juni vond een eerste verkennend gesprek met CapGemini plaats. Het streven is om in 2015 bij een ramp of calamiteit de eerste georganiseerde burgerhulp inzet te kunnen faciliteren.

Wil je meedenken over de opzet en organisatie van burgerhulp? Meld je dan bij het Contact Center via een e-mail naar info@redcross.nl. Vermeld je naam, functie, afdeling en/of district en je ervaring met noodhulp.