Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Barendrecht-Ridderkerk (off line) Actueel Nieuws NRK schiet ouderen te hulp na brand in verzorgingsflat 2014
5 mei 2014 |

NRK schiet ouderen te hulp na brand in verzorgingsflat 2014

Op dinsdagmiddag 15 april 2014 rond de klok van 14:15 uur rijden er met hoge spoed brandweerwagens richting Rotterdam-Lombardijen. Een Nederlandse Rode Kruis (NRK) vrijwilliger van de afdeling Barendrecht-Ridderkerk  kijkt op zijn vrije middag naar buiten en ziet een rookpluim wel heel erg in de buurt van zijn woning. Nieuwsgierig als hij is, kijkt hij even een website waar meldingen van de hulpdiensten zichtbaar zijn. 'Opschaling van klein naar middel grote brand. Alle beschikbare ambulances in de regio worden opgeroepen. Foute boel'. Na overleg tussen diverse NRK vrijwilligers wordt besloten de Coördinator Noodhulp (CN) van de regio Rotterdam-Rijnmond in te lichten. De CN besluit een vooraankondiging te doen bij andere NRK collega's. Na contact te hebben gehad met de dienstdoende landelijke coördinator noodhulp blijkt: Grote brand, volledige evacuatie van 230 bewoners. 17 ambulances uit Rotterdam, Dordrecht en zelfs Den Haag werden op hetzelfde moment opgeroepen. De trauma-helikopter en het backup Mobiel Medisch Team werd ook in geschakeld en moest per auto ter plaatse komen. 

De brand zelf was redelijk snel onder controle melde de diverse media op internet, maar er was veel rookontwikkeling. De CN vroeg aan de vrijwilligers om ter overbrugging van de opschaling vanuit Het Rode Kruis ter plaatse te gaan en te ondersteunen bij de brandweer om bewoners die via het brandweermaterieel van hun balkon waren gehaald op te vangen en eventueel over te dragen aan de ambulances die met hoge spoed aan kwamen rijden. Terwijl de vrijwilligers hulp verleenden arriveerde twee SIGMA-teams. Deze SIGMA leden hielpen de bewoners die niet met spoed richting een ziekenhuis moesten worden vervoerd in de recreatiezaal waar de bewoners waren opgevangen en werden nagekeken door deze specialistische vrijwillige hulpverleners.

 Ouderen 2014a.jpg

In totaal zijn er ruim honderd vrijwilligers van Het NRK actief geweest. Twee SIGMA-teams en verschillende teams Bevolkingszorg hebben de brandweer en het ambulancepersoneel ondersteund. Gedurende de opvolgende dagen en nachten zijn vrijwilligers van het Rode Kruis druk bezig geweest met de bewoners. Er werd geholpen met het uitdelen van medicatie, minder validen geholpen naar het toilet te gaan en met alles waar de bewoners verder behoefte aan hadden. Na zes dagen konden de meeste bewoners van de verzorgingsflat weer terug naar hun eigen woning. 


Ouderen 2014a.jpg

Aan het einde van de betreffende dinsdag doet de vrijwilliger van de afdeling Barendrecht-Ridderkerk even zijn verhaal: 'Het is me nogal wat. Je ziet iets als een klein brandje opgeschaald worden naar een middel grote brand. Brandweerwagens uit drie gemeenten, ambulances uit 3 veiligheidsregio's, de trauma-heli. SIGMA teams, Bevolkingszorg. Dat is iets groots. Iets heftigs. Goed om te zien dat de hulpverlening in Nederland en binnen Het Nederlandse Rode Kruis zo goed is georganiseerd.

Het helpen van mensen in nood is iets bijzonders.  Ik heb wat bewoners geholpen op medisch vlak door eerste hulp te verlenen en ambulance personeel te ondersteunen en over te dragen aan het mobiel medisch team. Toen een ieder geëvacueerd was ben ik even een praatje met bewoners in de recreatiezaal gaan maken.  Dit werd bijzonder gewaardeerd. Een mevrouw verbaasde zich over de grote hoeveelheid vrijwilligers die opeens tevoorschijn kwamen en vervolgens kreeg ik een zoen op mijn wang. Enigszins overdonderd antwoorde ik:  Wij doen het graag. Daar zijn we toch voor?  Een andere vrouw vroeg me of ik wist wat er met haar parkietje en hondje gebeurd was. Ik moest bekennen dat ik dat niet wist, maar dat ik wel vertrouwen had dat de brandweer ook zeker naar hun zou uitkijken. Een kleine zucht van opluchting en een traan over de wang was de reactie.  Op dat soort momenten zie je dat je iets voor de medemens in nood kan betekenen. Bijzonder en aangrijpend.'​

Ouderen 2014c.jpgOuderen 2014d.jpg

Links naar tv-uitzendingen:

http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/17-bewoners-ziekenhuis-na-brand-rotterdam/

http://www.mediatv.nl/2012/nieuws/10654/Zeer_grote_brand_in_verzorgingshuis_Homerusplein_Rotterdam.html