Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Barendrecht-Ridderkerk (off line) Actueel Nieuws Rode Kruis zorgt voor opvang 200 evacués 2014
23 juli 2014 |

Rode Kruis zorgt voor opvang 200 evacués 2014

Op zondag 22 juni kwam er om middernacht bij de meldkamer Noord Oost Gelderland een bericht binnen dat het Duitse cruiseschip Britannia op de IJssel bij Zutphen een lekkage had opgelopen en zinkende was. Het schip lag gelukkig al aan de kade. Meteen is besloten om alle opvarenden van boord te halen en tijdelijk in een café onder te brengen. De mensen konden hier echter niet blijven en er werd besloten om de sporthal de Hanzehal in Zutphen in te richten als opvangcentrum.

Oproep
Het landelijke piket van het Rode Kruis werd verzocht om de vrijwilligers bevolkingszorg te alarmeren en bij de opvang in te zetten en tevens werd het SIGMA-team Noord en Oost Gelderland opgeroepen om te assisteren bij een grote evacuatie van opvarenden van het cruiseschip.
Door het landelijke piket werden ook de medewerkers van logistiek magazijn Apeldoorn omstreeks 02:00 uur uit hun bed gebeld om de containers met 200 stretchers, kussen, dekens en sanitaire sets naar Zutphen te brengen.
Met vereende krachten werden de slaapplaatsen voor de 200 evacués in de Hanzehal klaargezet. Toen de evacués aankwamen stond er voor ieder een bedje klaar. 
opvangZutphen.jpg
Hulp en inventarisatie
Na een korte nacht waarin de ontredderde opvarenden door de troosten woorden en helpende handen werden verzorgd, werd door de SIGMA’s begonnen met een ingewikkelde klus, namelijk het inventariseren wie welk medicijnen nodig had. Met behulp van de OVD-G  is dit gelukt en werden de medicijnen bij het ontbijt uitgedeeld. Omdat een groot aantal evacués in pyjama en ondergoed het schip moesten verlaten was het vinden van kleding nog een groot probleem, maar creatief zoals we zijn werden van de fleecedekens poncho’s gemaakt.
zutphen.jpg
Opnieuw evacueren
Omdat de sporthal op zondag was gereserveerd voor een groot sporttoernooi moest om 09:00 uur de gasten met een bus vertrekken naar Apeldoorn waar zij in een motel werden opgevangen. In deze opvang is er geweldig samengewerkt door en met medewerkers van de gemeente Zutphen, SIGMA-leden, vrijwilligers Bevolkingszorg en door de crew van het cruiseschip. Het hoofd opvang van de gemeente Zutphen gaf een compliment voor de geweldige teamspirit en de professionele en rustige wijze waarop iedereen zijn/haar taak heeft uitgevoerd. Dit compliment is zeker op zijn plaats.