Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Barendrecht-Ridderkerk (off line) Actueel Nieuws Vrijwilliger in beeld - Jan Vermaas
8 juli 2012 |

Vrijwilliger in beeld - Jan Vermaas

Vrijwilliger in beeld:

Jan Vermaas

Hij is nu een klein jaar vrijwilliger voor het Rode Kruis Barendrecht en is wekelijks te vinden in Borgstede, waar hij met de ouderen sjoelt. Ook tijdens de door het Rode Kruis georganiseerde bustocht en middagen is hij van de partij. De 75-jarige Jan Vermaas wilde na het overlijden van zijn vrouw wat meer om handen hebben. “Ik ben graag in gesprek met mensen en zo kan ik ook nog wat voor anderen betekenen.”

 De heer Vermaas staat liever niet in de aandacht. Toch voelt hij zich vereerd dat Carla van Loon (coördinator sociale hulp en bestuurslid Rode Kruis Barendrecht) hem aanmeldde voor deze rubriek. “Er zijn mensen die al twintig jaar vrijwilligerswerk doen. Daar heb ik enorme bewondering voor. Mijn vrouw en ik zijn drie keer op reis geweest met het Rode Kruis. Vaak heb je geen erg in wat voor wereld er schuil gaat achter zo’n organisatie.” Zelf begeleidt hij een mannelijke patiënt tijdens de jaarlijkse bustocht van het Rode Kruis. Vermaas: “Die man is, ondanks zijn handicap, enorm optimistisch en dankbaar. Na zo’n dag ben ik moe, maar voldaan.”

 Persoonlijk contact

Vanwege zijn vroegere werk als postbode kent hij veel Barendrechters, vooral uit Barendrecht-Centrum. “Toen ik begon met werken, telde deze gemeente 6.000 inwoners. Ik heb Barendrecht groter zien worden en zien veranderen. Ik hecht veel waarde aan persoonlijk contact. Met een groepje van acht vrijwilligers gaan wij elke dinsdag naar Borgstede om met de ouderen te sjoelen. Dat vinden zij geweldig!”

 

Tijd voor hobby’s

“Twee kennissen waren al vrijwilliger bij het Rode Kruis. Zo rolde ik erin”, vervolgt de oud-Barendrechter. “Maar ik houd graag nog wat tijd over voor mijn hobby’s: mijn volkstuintje en zingen bij Het Christelijk Mannenkoor de Verenigde Zangers. Ik vind het geweldig om een uitvoering te geven. En mijn drie kinderen zie ik het liefst elke week.” Toch vond hij nog de tijd om tijdens het ZomerFeest in de Oude Dorpskern flyers uit te delen voor het Rode Kruis. Carla van Loon is blij met zulke vrijwilligers!​