Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Brunssum Actueel Nieuws Cursisten EHBO-snelcursus willen meer
10 mei 2016 |

Cursisten EHBO-snelcursus willen meer

​​Weet jij wat je moet doen bij een ongeval? Zeven cursisten, die afgelopen zaterdag aan een snelcursus EHBO hebben deelgenomen, hadden hierover nagedacht. Wat moet je doen als je zoontje zich verslikt, wat moet je doen als je je vader of moeder bewusteloos aantreft of wat moet je doen als je partner zich heeft gesneden? Deze cursisten willen net als vele andere mensen hulp verlenen als dat nodig is, maar weten niet wat ze moeten doen. Met de snelcursus leerden de cursisten in vier uur tijd wat ze moeten doen bij de zeven meest voorkomende ongevallen.

​​EHBO-bij-bewusteloosheid.jpgSlechts 3,2% van de Nederlanders heeft een geldig EHBO-diploma. Dit betekent dat de meeste Nederlanders niet weten wat ze moeten doen bij een ongeval. Om ervoor te zorgen dat meer mensen in staat zijn om een ander in geval van nood te kunnen helpen, organiseren wij EHBO-cursussen, zowel bij het Rode Kruis in Brunssum als ook op locatie. Zo werd afgelopen zaterdag een klassikale snelcursus EHBO gegeven, waarin de cursisten leerden hoe ze moeten handelen bij bewusteloosheid, verslikking, huidwonden en bloedingen, brandwonden, letsels aan botten, spieren en gewrichten en bij vergiftiging.

EHBO voor iedereen

Dat EHBO voor iedereen van belang kan zijn, bleek wel uit de groepssamenstelling. Het aantal cursisten was zeer gevarieerd. Zo nam onder andere een senior, een kind van twaalf jaar, een persoon met een handicap, een persoon van buitenlandse afkomst, jongeren en dertigers deel aan de cursus. Alle zeven cursisten waren enthousiast en deelden hun motivatie om een ander te kunnen helpen in geval van nood.​

Inhoud EHBO-cursus​

Als eerste leerde cursisten hoe ze een bewusteloos iemand kunnen herkennen en hoe ze moeten handelen. Ze leerden het belang van de stabiele zijligging en hoe ze dit moeten doen. Na de informatie van de docent gingen de cursisten zelf aan de slag. Met tweetallen oefenden ze met elkaar en wisselden ze de rol van slachtoffer en hulpverlener steeds met elkaar af.

Tekstvak: Foto EHBO-brandwonden-en-huidwonden 

Vervolgens werd ingegaan op hulp bij verslikking, waarbij cursisten oefenden met rug- en buikstoten (voorheen heimlichgreep genoemd).

Na de pauze speelde de twaalfjarige Justin het slachtoffer van verschillende verwondingen. Op zijn  armen waren verschillende wonden nagemaakt, zoals een steekwond, een snijwond, diepe wond, eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden en een chemische brandwond. Voor Justin waren deze nepwonden niet alleen cool om te zien, hij kon ook goed zijn emoties tonen die passen bij dergelijke wonden. Wellicht wordt hij later een perfecte Lotus bij het Rode Kruis. 

Als laatste werd ingegaan op letsels en vergiftiging. De cursisten leerden onder andere wat ze moeten doen bij oog- en hoofdletsels, botbreuken en nek- en wervelletsels.

​Uitgebreide EHBO-cursus

Alle deelnemers waren zo enthousiast over de snelcursus dat ze graag meer willen weten en leren. Ze zien het belang van EHBO in en willen dat, indien nodig, ook kunnen toepassen. Twee deelnemers hebben zich al opgegeven voor de uitgebreide EHBO-cursus in september. Drie anderen komen hier nog op terug nadat ze met hun verzekering hebben gesproken.

EHBO-cursisten-snelcursus.jpgEnkele deelnemers gaven aan dat iedereen, oud of jong, iets op steekt van deze snelcursus en leert hoe ze hulp kunnen verlenen aan slachtoffers. Een kind leert hoe hij/zij moet handelen als vader en moeder zich niet goed voelt of als een broertje of zusje zich heeft verslikt en niemand anders erbij is. Maar ook mensen met een handicap, mensen die in een rolstoel zitten kunnen hulp verlenen. Ze kunnen wonden behandelen, ze kunnen anderen aangeven wat ze moeten doen bij een bewusteloos iemand of iemand met een hartstilstand. Kortom, EHBO kan door iedereen worden uitgevoerd. Hoe meer mensen EHBO kunnen toepassen, hoe meer ongevallen of letsels we kunnen voorkomen.

Vergoeding EHBO-cursus​

EHBO-cursussen van het Rode Kruis worden door veel zorgverzekeraars vergoed als de cursist een aanvullende verzekering heeft. In veel gevallen worden de kosten hiervan zelfs volledig vergoed. Bekijk je polis, of neem contact op met jouw zorgverzekeraar om na te gaan wat jij krijgt vergoed. Meer informatie hierover kun je ook vinden op de website van het Rode Kruis. Heb je alleen een basisverzekering? Ook dan is het belangrijk om EHBO te leren, want als je ooit een situatie meemaakt, waarbij een slachtoffer dreigt te stikken of niet meer ademt, dan ben je blij dat jij weet wat je kunt doen en dat je door jouw hulp de overlevingskans voor deze persoon kunt verdubbelen.

 

Wil je ook daar zijn als een ander je nodig heeft?  Meld je dan aan voor een cursus bij jou in de buurt. Voor cursussen in Brunssum kun je contact opnemen met Jordy Cörvers via telefoon 06-408 499 14 of via e-mail jcorvers@rodekruis.nl.

Wil je ons graag als vrijwilliger helpen? Neem dan contact op met Wendy Bedet-Glasbergen via telefoon 045-5253329 of 06-51912749 of via e-mail wbedet@rodekruis.nl  en ontdek wat je met jouw talenten en enthousiasme voor het Rode Kruis kunt doen.​

Artikel delen?