Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Haarlem Dit doen we Eerste hulp EHBO bij evenementen

EHBO bij evenementen

​Calamiteiten, groot en klein, kunnen een evenement letterlijk tot een ramp maken. Als u een evenement of sportwedstrijd organiseert, staat EHBO vast en zeker in uw draaiboek. Dat is maar goed ook.


Kans op ongevallen

 Er bestaat tenslotte een aanzienlijke kans op ongevallen wanneer veel mensen tegelijkertijd op de been zijn of sportieve prestaties leveren. Schaafwonden of botbreuken bijvoorbeeld, maar ook oververhitting en onjuist alcohol- en drugsgebruik komen voor. Als er wat gebeurt, moet deskundige hulp erger voorkomen. Vandaar dat veel vergunningen en verzekeringen de aanwezigheid van de hulp verplicht stellen bij evenementen. Het Rode Kruis afdeling Haarlem en Omstreken kan die hulp voor u organiseren op grond van ruime ervaring en professionaliteit. 

De richtlijnen

Bij elk (sport)evenement waar een risico op blessures of verwondingen reëel aanwezig is, dienen altijd twee EHBO'ers of een EHBO-post aanwezig te zijn. De richtlijn gaat uit van minimaal 1 EHBO'er per 750 bezoekers/deelnemers. Op een EHBO-post moet permanent één persoon met een geldig EHBO-diploma aanwezig zijn. Op het evenemententerrein moet door middel van bewegwijzering duidelijk worden aangegeven hoe men de dichtstbijzijnde EHBO-post kan bereiken. Tevens dient de EHBO-post minimaal te beschikken over een gelegenheid om de handen te wassen en een goed gevulde verbandkoffer (deze kan eventueel ook door de dienstdoende EHBO'er zelf worden meegebracht en ook voor de verdere inrichting van de EHBO-post heeft het Rode Kruis afdeling Haarlem en Omstreken mogelijkheden). 

EHBO

Het Rode Kruis is gespecialiseerd in EHBO bij ongevallen en rampenhulpverlening. Het weet precies welke risico's zich kunnen voordoen tijdens een evenement en hoe die met een goede voorbereiding zijn te voorkomen. De hulpverleners van het Rode Kruis zijn uitgebreid getraind en ervaren om in stressvolle omstandigheden Eerste Hulp te beiden. De inzetbaarheid is breed: van Bevrijdingspop, Haarlem Cup, Honkbalweek, Haarlem Jazzstad tot Rolstoelhockey. En het zijn overigens niet alleen de grote evenementen waarvoor u een beroep kunt doen op het Haarlemse Rode Kruis. Het Rode Kruis afdeling Haarlem en Omstreken wordt juist ook ingeschakeld voor evenementen in de buurt zoals braderie en buurtfeest. 

​Vergoeding

Om de kosten van bijvoorbeeld verbandmateriaal, verbindingsmiddelen (telefoon, portofoon) en reiskosten te dekken wordt door het Rode Kruis altijd een vergoeding gevraagd. Uw bijdrage wordt verder gebruikt voor opleidings- en oefenfaciliteiten (huur locatie, aanschaf leer- en lesmiddelen), opdat de EHBO-kennis op een goed niveau blijft. 
Verzorging hulpverleners

De hulpverleners zelf werken altijd op basis van vrijwilligheid. Dit betekent dat zij voor het verlenen van EHBO geen geld ontvangen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat het verlenen van Eerste Hulp de vrijwilliger geld kost. Daarom is het wenselijk dat de EHBO'ers worden voorzien van enkele consumpties (of consumptiebonnen). Hoeveel consumpties beschikbaar worden gesteld, wordt beslist door de organisator. Vaak is het afhankelijk van de duur van het evenement en wat de organisator redelijk vindt. Bij evenementen die langer dan 5 uur duren, wordt verwacht dat er een lunchpakket c.q. warm eten beschikbaar wordt gesteld. 
Aanvragen EHBO

Vaak vinden meerdere evenementen plaats op dezelfde dag, daarom is het verstandig om de hulpverlening zo snel mogelijk aan te vragen. De aanvraag dient in elk geval minimaal één maand van te voren bij onze afdeling binnen te zijn. Download hier het aanvraagformulier. U kunt ook informeren naar de mogelijkheden door contact met ons op te nemen.

Interesse? Neem contact met ons op via ehbo.rodekruishaarlem@gmail.com of, indien u niet over een e-mailadres beschikt, telefonisch 023-5411611 (ma t/m do van 8.30- 16.00 uur en vrijdag van 8.30 - 12.00 uur).