Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Haarlem Dit doen we Sociale Hulp Telefooncirkel

Telefooncirkel

RodeKruis2013Zelfredzaamheid34-web.jpg ​

​Voor wie is de telefooncirkel bedoeld?

De telefooncirkel is er voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig contact, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen. Of omdat u minder mogelijkheden heeft om anderen te ontmoeten door uw leeftijd, handicap of ziekte. Het geeft een gevoel van zekerheid als iemand regelmatig informeert of alles in orde is. Vooral als u alleen woont of moeilijk de deur uit kunt. Bovendien is het gewoon gezellig als er iemand belt.

Hoe werkt de telefooncirkel?

Iedere ochtend start een begeleider een cirkel. Daarna telefoneren de deelnemers naar elkaar. De laatste deelnemer belt dan weer de begeleider waarmee de cirkel rond is. Bij de cirkelleid(st)ers zijn contactpersonen bekend die gewaarschuwd worden als een deelnemer de telefoon niet beantwoordt. Dit dagelijks terugkerende telefoonrondje vergroot het gevoel van veiligheid. Vaak wordt er ook uitgekeken naar dit dagelijkse contact.
De cirkelleid(st)ers zijn vrijwillige medewerkers die goed kunnen luisteren en niet snel in paniek raken. Zij waarschuwen contactpersonen of hulpverleners wanneer er niet wordt opgenomen.

Informatie en aanmelding

Nieuwe deelnemers aan de telefooncirkel kunnen zich melden bij het Rode Kruis Haarlem. Eén van de medewerkers geeft dan uitleg over de gang van zaken. Voorwaarde om deel te nemen aan de telefooncirkel is het doorgeven van:

  • de naam van de huisarts
  • de naam en adres van twee sleuteladressen 

Dit laatste is van belang wanneer een deelnemer een keer de telefoon niet opneemt. Een contactpersoon die in bezit is van een huissleutel kan dan op verzoek van de begeleid(st)er even gaan kijken of er iets aan de hand is.

Begeleid(st)ers

Er is een groot aantal deelnemers aan de telefooncirkel. Voor elke cirkel zijn er 4 á 5 begeleiders nodig. Zij hebben ongeveer eenmaal per maand telefoondienst. Geïnteresseerden die het leuk vinden om een telefooncirkel te begeleiden kunnen zich aanmelden als vrijwilliger. 

Informatie                                                                    

Rode Kruis Haarlem e.o.

Vergierdeweg 52

2025 TK Haarlem​

Tel.: 023 - 5411615

E-mail: socialehulp@rodekruishaarlem.nl

Het Rode Kruis Haarlem en Omstreken is te bereiken op ma/di/do van 8.30 - 16.00 uur en op vrijdag van 8.30 - 12.00 uur.

 

 

 

 

 

 

 

​