Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hengelo Dit doen we Nationale sociale hulp
8 mei 2013 |

Nationale sociale hulp

​​​​​​​​​​Het Rode Kruis Hengelo heeft diverse sociale activiteiten die met enige regelmaat georganiseerd worden door verschillende mensen van onze eigen afdeling. Het doel is om mensen die in Hengelo wonen en die door verschillende omstandigheden niet makkelijk kunnen deelnemen aan allerlei sociale evenementen uit hun​ isolement te halen. Dit door het aanbieden van een gezellige middag/avond, een uitstapje, winkelen, een vakantie weekend, een hele week vakantie in Nederland of zelfs in het buitenland. Voor de meeste ​activiteiten wordt een kleine financiële bijdrage gevraagd aan de gasten.

Jeroen Vaanholt is bestuurslid van Het Rode Kruis Hengelo en daardoor tevens verantwoordelijk voor de diverse werkgroepen. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06-12120689. Daarnaast wordt hij bijgestaan door een aantal werkgroepleiders, die allen de verantwoordelijkheid hebben over hun eigen werkgroep.

 

                 Bevolkingszorg (Opvang en Verzorging)

Deze nieuwe dienstverlening heeft zelfredzaamheid als uitgangspunt. Bevolkingszorg zal zich met name richten op die mensen die niet of minder zelfredzaam zijn. Daartoe hebben we in Twente 50 vrijwilligers opgeleid      (in Hengelo betreft het 8 vrijwilligers) ​volgens een landelijk protocol. Zij kunnen op korte termijn professionele ondersteuning bieden aan de ​Veiligheidsregio bij rampen en calamiteiten. Doordat Rode Kruis-Vrijwilligers landelijk dezelfde opleiding hebben gevolgd, kunnen ze voor langere tijd ondersteuning beiden als het nodig blijkt, middels landelijke bijstand. De vrijwillige hulpverleners kunnen dag en nacht helpen bij grote en kleine noodsituaties.Ondersteuning kan bestaan uit het opvangen van getroffenen en het opzetten van informatiepunten en herenigingsplaatsen.​

​Zelfredzaamheid

zelfredzaamheid.jpg

Ontsp​​anningsmiddagenwijkcentrum.jpg

Deze vinden ongeveer 4 x per jaar op zaterdag plaats in het wijkgebouw Hengelose Es. Gasten worden opgehaald (Rode Kruisbussen) of komen op eigen gelegenheid. Ze komen om te genieten van zang, dans, toneel  enz.
Werkzaamheden: ophalen gasten, garderobe, verzorgen gasten (hapje, drankje).
 
Ontspanningsmiddagen 2016
20 februari  16 april  22 oktober  17 december
Werkgroepleider: Gerry Hofmeijer – tel. 074 - 2425082 

Ontspanningsavonden  Humanitas.jpg 

De ontspanningsavonden elke 2e vrijdag van de maand gehouden voor gehandicapten en ouderen in Humanitas. Gasten worden opgehaald met busjes van het Rode Kruis. Gezellige avonden met hapje en drankje en voorstelling.
Werkgroepleider: Dick vd Vegte  06-16747292 en Jeroen Vaanholt  06-12120689.

Begeleid winkelen

Voor de kerstdagen of sinterklaas worden mensen benaderd voor een winkelmorgen. Ze worden opgehaald met een Rode Kruis busje en gaan één op één met een begeleider winkelen in Hengelo. Samen koffie met wat lekkers en daarna worden ze weer thuis gebracht. Voor deze activiteit zoeken we nog een werkgroepleider. Voorlopig is dat Carla Velthuis – tel. 074 –2771916 

Dagtochten

IMG_3982.JPG 

Voor de Hengelose ouderen onder ons, die afhankelijk zijn van vervoer, organiseert het Hengelose Rode Kruis middagtochtjes (meestal op vrijdagmiddag). U wordt dan tussen half twee en kwart over twee gehaald en bent tussen half vijf en vijf uur weer thuis. We ondernemen tochtjes  b.v. naar Twickel, via Oele, voor velen bekend terrein, of we gaan naar de kerstmarkt van Intratuin. Dit zijn maar twee voorbeelden. De kosten bedragen €7,- per middag alles inbegrepen . Onderweg drinken we natuurlijk een kopje koffie of thee. Het is altijd heel gezellig. Onze bus is ingericht voor rolstoelers en ook rollators kunnen we zo meenemen. Heeft u  interesse, bel dan het Rode Kruis, telefoonnummer.074-2918840 of mail ons. Wij horen graag van u. 

 Werkgroepleider: Dini  Jansen – tel. 074 - 2436792 

Vakantieweekend de Grote Zwaanzwaan2.jpg

In het voorjaar en najaar wordt een weekend voor ± 16 gasten georganiseerd. Deze mensen worden thuis opgehaald voor een volledig verzorgd weekend in Hotel De Grote Zwaan in De Lutte. Daar verblijven ze van vrijdagochtend tot en met zondagmiddag. Tijdens dit weekend wordt een bezoek gebracht aan bijv. Emsflower, een klompenmakerij, museum en ’s avonds is er een gezellige avond of Bingo. Daarnaast mooie rondritten door Twente.
 
Data weekenden in 2016
29 30 en 1 mei
16 17 en 18 september
Werkgroepleider: Jenny Vlietstra - tel. 074 – 2773126 

Spelletjesmiddagen foto rode kruis gebouw.jpg

Het Rode Kruis organiseert  elke eerste donderdag  v.d. maand een spelmiddag 

Met kaarten, rummikub, trio minos, sjoelen e.d. 

Nieuwe gasten zijn welkom, tijd 13.30  tot 15.30 uur. 

Deze middag wordt gehouden, in ons Rode Kruis gebouw  Oude Bornseweg 85-1 

Kom gerust  eens  binnen kijken en geniet van een lekker kopje koffie. 

U kunt met eigen vervoer komen, vrije inloop 

Indien gewenst  vervoer door het Rode Kruis  (kosten 2 euro p/p) 

Aanmelding , Rode Kruis  tel. 06-50604361

Werkgroepleider: Tine Vaandering - tel. 074 - 2774728 

Jeugd Rode Kruis001.jpg

Ben jij tussen de 10 en 14 jaar oud en wil jij op een leuke manier leren hoe je anderen kunt helpen en daar ook nog eens een erkend EHBO-diploma mee verdienen? Kom dan snel een dinsdagavond meekijken.
De lessen zijn elke dinsdag van 19:00 tot 20:30 in het Rode Kruis gebouw, afdeling Hengelo.
Voor meer informatie kun je bellen naar 06 - 20046060 of mailen naar ik.ehbo.jou@gmail.com

​​Vakanties

          rode kruis schip.png

 Op vakantie met de boot (Henry Dunant) of naar één van de Rode Kruis

vakantiehuizen ( IJsselvliedt, Paardenstal en de Valkenberg) . Hier worden
vakantieweken georganiseerd voor mensen voor wie een "normale" vakantie
onmogelijk is, zoals ernstig zieken of mensen met lichamelijke beperkingen. 
De boot en deze huizen zijn volledig aangepast.
valkenberg.jpg 
ijsselvliedt.jpg 
Werkgroepleider:  Piet Posthumus. -Tel. 074-2437551 

Sociaal Vervoerfoto bus.jpg

Vervoer en begeleiding van zieken/gehandicapten en oude mensen met de Rode Kruis bus. De aanvragen zijn vrij divers, maar vaak is het brengen naar of ophalen van een vakantiebestemming (één van de huizen / boot in Nederland)
Contact opnemen met Rode Kruis Hengelo.
Contactpersoon:  Leo Alders             Tel. 06 11401420
                                Jeroen Vaanholt  Tel. 06 12120689

 
                              ​              Kleding inzamelen

Rechts van ons gebouw aan de Oude bornseweg, op de parkeerplaats (naast ingang voetbalveld) staat een kledingcontainer. Hier in kunt u  gebruikte kleding deponeren. Opbrengst is voor onze diverse aktiviteiten.                                                          ​               Container_AKC rode kruis.jpg    

Wandelproject

Er is gevraagd of wij een “wandelproject” willen opstarten voor bewoners van
“Avondrust”, die weinig buiten komen. Eens in de maand of eens in de 14 dagen
een uurtje wandelen met een gast (evt. in rolstoel). Hiervoor hebben we een
werkgroepleider en diverse vrijwilligers nodig.
Opgave en informatie:  Carla Velthuis: tel. 074 – 2771916  

Werkgroep “We Helpen Elkaar”

Deze werkgroep is net opgestart. Heeft 2 keer op een zaterdag een verwendag gehouden voor jong gehandicapten  (i.s.m. Imko Hengelo). Het is de bedoeling om meer activiteiten op te starten.