Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hoeksche Waard Dit doen we Eerste hulp

EHBO kennis is van levensbelang

​In 320 van de 415 gemeenten in Nederland komen de ambulances te vaak te laat bij levensbedreigende situaties. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens het Rode Kruis toont het onderzoek aan dat EHBO-kennis van levensbelang is.

EHBO-kennis vergroten

Op dit moment heeft maar 3 procent van de Nederlanders een EHBO-diploma. “Dat is zorgwekkend weinig”, vindt de Rode Kruis-directeur Volgens hem moet binnen de Nederlandse samenleving de belangrijkste kennis over EHBO flink worden opgeschroefd.

Vooral op het platteland hebben ambulances een langere aanrijtijd. Met alle gevolgen van dien. De directeur: “Het duurt nu eenmaal even voordat professionele hulpverlening ter plaatse is. Toch kunnen er levens worden gered. En dat is als omstanders weten wat ze moeten doen. Daarom is kennis over EHBO zo belangrijk.”
Eerste Hulp-onderwijs op lagere school.EHBO opleidiongspop.png
 
 
In landen om ons heen wordt er van alles gedaan om de EHBO-kennis te vergroten. Zo is het in Duitsland verplicht om met het rijbewijs een EHBO-cursus te behalen. Een mooi initiatief, maar het RodeKruis vindt dat de kennis van EHBO levend gehouden moet worden. Dat kan door bijvoorbeeld op de lagere school al met Eerste Hulp-onderwijs te starten en jongeren enthousiast te maken om andere te helpen.
Naast de succesvolle EHBO-app zijn er binnen het Rode Kruis genoeg andere ideeën om de EHBO-kennis binnen de samenleving te vergroten. “Ik denk dat het heel handig is als heel veel mensen via hun verenigingen Eerste Hulp-onderwijs krijgen. Zoals bij sportclubs waar ieder weekend ongelukken gebeuren.” 
EHBO redt levens
Met enig optimisme hoopt het Rode Kruis dat de 3 procent van nu in 2015 is vergroot naar 25 procent. “Daar hebben we alle hulp bij nodig. Ook vanuit de overheid. Het zou goed zijn als de minister van Volksgezondheid zou zeggen: “Het helpt, u kunt er een leven mee redden én het brengt de kosten van gezondheidszorg omlaag.” 
EHBO app van het Rode Kruis
Wilt u weten wat u moet doen in geval van nood? Download dan onze gratis EHBO app. Zo heeft u altijd uw EHBO op zak en kunt u andere helpen als dat nodig is. 
 
Basis cursus eerstehulpverlener EHBO.
In minimaal 14 lessen van 2 lesuren leert u wat u moet doen, maar ook wat u vooral moet laten. De cursus wordt gegeven door een instructeur Eerste Hulp en een LOTUS. De nadruk ligt op de praktijk, maar er wordt ook aandacht geschonken aan de theoretische achtergronden en kennis van het menselijk lichaam. Om het oefenen zo "echt" mogelijk te maken worden acteurs ingeschakeld die voor slachtoffer spelen, zij worden ook wel Lotusslachtoffer genoemd.
De cursus wordt afgesloten met een examen. U moet hiervoor minstens 15 jaar oud zijn. Het examen wordt onder toezicht van Het Oranje Kruis afgenomen door een examenteam, bestaande uit een medisch docent, een instructeur Eerste Hulp en 2 Lotusslachtoffers. Het omvat een theoretisch en een praktisch gedeelte.
Het diploma eerstehulpverlener EHBO is 2 jaar geldig en wordt telkens voor 2 jaar verlengd, wanneer u in de vervolglessen aantoont dat u de kennis en vaardigheden nog in voldoende mate bezit.
EHBO aan kinderen (EHAK)
In deze module van 5 lessen (met EHBO-diploma 4 lessen) leert u EHBO, speciaal voor het helpen van (jonge) kinderen. Vele mogelijke letsels bij baby's t/m pubers zullen behandeld worden.
Ik ben nog geen 15 maar ik wil wel op EHBO kan dat ?
Je moet 15 jaar oud zijn om examen te mogen doen voor het diploma Eerste Hulp, maar dat betekent niet dat je tot die tijd buitenspel staat! Vanaf je 11e jaar kun je al een speciaal voor jou gemaakte cursus volgen.
Hieronder lees je hoe dat in zijn werk gaat.
Jeugd EHBO A
Deze cursus wordt verzorgd door de plaatselijke EHBO-vereniging Oud-Beijerland. Dat kan in het verenigingsgebouw of op de sportvereniging, maar gebeurt in Oud-Beijerland meestal op de (basis)school.
De cursus duurt minimaal 20 uren; je leert wat je moet doen bij verwondingen of botbreuken en als iemand flauwvalt of niet meer ademt. Je leert ook hoe je ongevallen kunt voorkomen. Na afloop van de cursus doe je examen. Je hebt dan het diploma Jeugd EHBO A behaald. Jeugd EHBO B
Ook deze cursus wordt verzorgd door de plaatselijke EHBO-vereniging Oud-Beijerland. Je hoeft niet eens eerst de cursus jeugd EHBO A te hebben gevolgd. De cursus bestaat uit 15 lesuren die over een periode van 5 maanden worden gegeven. Je hoeft dus niet bang te zijn,dat je geen tijd overhoudt voor huiswerk! De cursus gaat dieper in op de onderwerpen uit Jeugd EHBO A en behandelt ernstige bloedingen, ontwrichtingen, kneuzingen en verstuikingen.
Na afloop doe je examen voor het diploma jeugd EHBO B.
En verder?
EHBO is een zaak van weten en doen, en dat "doen" vereist oefening. Je kunt lid worden van een van de EHBO verenigingen, of van Het Nederlandse Rode Kruis, of van de Reddingsbrigades. Zij organiseren herhalingslessen en oefenavonden en geven een schriftelijke verklaring af als je daaraan hebt meegedaan.
Heb je er echt lol in gekregen, dan zijn er mogelijkheden om bijvoorbeld een kadercursus te gaan volgen. Je mag dan zelf EHBO-lessen geven. Ook kun je een cursus volgen om LOTUS te worden, hier leer je jezelf te grimeren en te gedragen als slachtoffer.