Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Horst a/d Maas - Venray Dit doen we In 50 jaar van Jeugd Rode Kruis naar Jongeren

In 50 jaar van Jeugd Rode Kruis naar Jongeren

​​​​​​​​​​In 2015 bestaat de jeugdafdeling van Rode Kruis Horst aan de Maas - Venray 50 jaar! In deze halve eeuw hebben velen met Jongeren, voorheen Jeugd- en Jongerenwerk en Jeugd Rode Kruis, kennis mogen maken.

Onder andere via de basisscholen waar zo’n twaalf jaar lang in de groepen 8 EHBO werd gegeven. In 1965 werd het Jeugd Rode Kruis in Venray opgericht. Op de maandagavonden startte een fanatieke groep in de benedenverdieping van De Clockert aan de Bergweg in Venray. Tot op de dag van vandaag gebeurt dit nog steeds en kan dit gezien worden als de bakermat van het huidige jongerengroep.

Het doel om leuke en leerzame avonden te organiseren staat nog steeds bij de begeleiding hoog in het vaandel. Dit lukt nog steeds gezien de grootte van de huidige groep. Deze groep bestaat uit 22 leden, tussen de 8 en 18 jaar, die dit seizoen bezig zijn met hun A of B-cursus. Niet alle avonden zijn gevuld met EHBO er komen ook andere aspecten binnen het Rode Kruis aan bod. Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan communicatie via portofoons en de leden gaan op bezoek bij de bloedbank of de brandweer. De jeugdleden worden gevraagd om als lotus bij een oefening te zijn. Ze krijgen een wondje gemaakt en de taak om bewusteloos te zijn. Deze lotusrol blijft iedere keer een mooie ervaring voor de jongeren. Rond de feestdagen hebben de jeugdleden kerstpresentjes gemaakt om uit te delen bij alleenstaande of hulpbehoevende ouderen. Tevens wordt er aandacht besteed over het omgaan met minder validen en met een rolstoel als bewegingsvoertuig en het gebruik van een brancard.  Dit zijn sociale activiteiten die binnen de jongerengroepen erg belangrijk gevonden worden. In 2002 was er een bijzonder hoogtepunt met een mooi project voor zwerfkinderen in Russe​, Bulgarije. Toentertijd is er met een uitwisseling 68.000 euro naar de Bulgaarse plaats gebracht om een huis te realiseren voor deze kinderen.

De eerste begeleiders van Jeugd Rode Kruis waren dames van de Welfare, één van de sociale activiteiten van het Rode Kruis. Door de vele jeugdleden die de afgelopen jaren bij Jongeren hebben gezeten, is de unieke situatie ontstaan dat het grootste gedeelte van de huidige begeleiding jeugdlid is geweest in de afgelopen decennia. Een paar van hen zitten er komend jaar maar liefst 30 jaar bij. Het team bestaat niet alleen uit oud gedienden maar heeft ook frisse wind met jongeren binnen het leidingteam. Deze goede combinatie zorgt voor gevarieerde avonden en leuke activiteiten.
Uiteraard zijn er in 50 jaar Jongeren, Jeugd- en Jongerenwerk en Jeugd Rode Kruis veel leden geweest. De een is er jaren bij gebleven en anderen zijn er alleen een cursusseizoen bij geweest. Een andere groep is zelfs nooit meer weggegaan en kun je tegenkomen op grote en minder grote inzetten ​om diegene die het nodig heeft, hulp te verlenen. Graag zouden wij vele gezichten terug willen zien en daarom wordt er op zaterdag 31 oktober een reünie georganiseerd. Ben of ken je iemand die in de afgelopen 50 jaar bij Jongeren Venray, JJW of Jeugd Rode Kruis Venray heeft gezeten laat het ze, en ons, weten via jongeren50jaar@outlook.nl of via Facebook of Twitter natuurlijk.