Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel Nieuws Biketeam Rode Kruis Leiden in opleiding bij politie Hollands-Midden
2 november 2012 |

Biketeam Rode Kruis Leiden in opleiding bij politie Hollands-Midden

Sinds dit voorjaar beschikt het Rode Kruis Leiden over een Biketeam dat bestaat uit een groep enthousiaste EHBO-vrijwilligers. Het Biketeam kan op evenementen met hun mountainbikes snel ter plaatse zijn en juist op die plekken komen die doorgaans moeilijk te bereiken zijn. Onlangs hebben de bikers samen met het Biketeam Rode Kruis Katwijk een opleiding bij het centrum voor Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT) van de politie Hollands-Midden gevolgd. Bij dit opleidingscentrum volgen nieuwe en ervaren agenten die deel uitmaken van het politie biketeam een specifieke bikeopleiding. Een mooie kans voor onze bikers om een professionele opleiding te volgen!
 
’s Ochtends maken de bikers kennis met René de Bruijn, docent IBT binnen de politie Hollands-Midden die de opleiding deze dag verzorgt. Voordat de bikers direct op de mountainbikes kunnen springen is er een theoretisch gedeelte waarbij de Bruijn van alles vertelt over de opleiding die hij doorgaans voor agenten verzorgt, over verschillende rijtechnieken en wat de Rode Kruis bikers kunnen verwachten tijdens hun inzet bij evenementen. Hij gebruikt een aantal filmpjes waarin de werkzaamheden van de politiebikers worden getoond waardoor het enthousiasme onder de Rode Kruis bikers nog meer toeneemt. Tijd dus om op de fiets te gaan! Nabij het IBT-centrum ligt een industrieterrein waar onder andere geoefend wordt met het vinden van de juiste balans op de fiets. Halverwege de training worden de bikers helaas opgeschrikt door een heftige regen- en onweersbui waardoor besloten wordt de oefeningen uit te stellen en een vervroegde lunch in te lassen.
 
Na een omkleedpartij geeft de Bruijn veel uitleg over de eigen veiligheid van een biker. Tijdens het verlenen van eerste hulp is het belangrijk om altijd aan de eigen veiligheid te blijven denken. Zo vertelt de Bruijn dat een biker die op weg is naar een melding, op het midden van de weg moet fietsen zodat hij opvalt en voldoende gelegenheid heeft om uit te wijken. En het is bijvoorbeeld ook belangrijk om het helmbandje los te maken wanneer een biker in gesprek is met een omstander of stil staat bij een incident om zo te voorkomen dat een agressieve omstander de helm kan beetpakken. Tenslotte worden andere vaardigheden als het gebruiken van de noodrem, het afschermen van een slachtoffer en het afweren van fysiek geweld besproken.
 
Gelukkig is het later droog geworden en kunnen de bikers hun energie nog even kwijt in een wedstrijd ‘bikepolo’ waarbij de geleerde vaardigheden in de praktijk kunnen worden gebracht.
 
 
 
 
 
 
Aan het einde van de dag ontvangen alle bikers een certificaat.
Iedereen heeft na deze leerzame opleidingsdag nog meer zin om hun functie als biker bij het Rode Kruis te vervullen! Marianne, Koen en Jeffrey van het Biketeam Rode Kruis Leiden en Ruud, Chris, Pieter, Linda en Erik van het Biketeam Rode Kruis Katwijk bedankt voor jullie deelname aan deze opleiding en veel succes!
 
  
Zelf ook enthousiast geworden om als hulpverlener bij het Rode Kruis aan de slag te gaan? Meer informatie kan worden opgevraagd door een mailtje te sturen naar:  info@rodekruisleiden.nl