Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel Nieuws Glazen Huis in Leiden helpt 160.000 vrouwen en kinderen in conflictgebieden
10 november 2012 |

Glazen Huis in Leiden helpt 160.000 vrouwen en kinderen in conflictgebieden

Dankzij 3FM Serious Request in Leiden heeft het Rode Kruis sinds eind december 2011 160.000 vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van oorlog en conflict, kunnen helpen.

In december vorig jaar voerden dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin vanuit het Glazen Huis in Leiden met 3FM Serious Request actie voor moeders die vechten tegen de gevolgen van oorlog. Hierbij werd een record geldbedrag van € 8.621.004 opgehaald. Dit bedrag liep na de actie zelfs nog verder op tot een totaal bedrag van € 8.893.974, -. Het grote bedrag dat tijdens 3FM Serious Request is ingezameld gaat volledig naar het Rode Kruis en komt heel snel en goed ter plaatse. Het geld van de actie in 2011 gaat naar moeders die vechten tegen de gevolgen van oorlog. Een stille ramp die wereldwijd ruim 10 miljoen moeders treft. In 2012 is met het geld van 3FM Serious Request 2011 het volgende bereikt:
·             159.990 vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld en conflict ontvingen hulp van het Rode Kruis in 18 landen.
·             28.609 vrouwen en kinderen ontvingen voor gemiddeld twee maanden voedsel om met hun gezin te overleven.
·             Door huishoudelijke materialen, zoals een emmer, pannen, borden, een kookmes en bekers te verstrekken, konden 12.341 vrouwen en kinderen hun huishouden weer enigszins opstarten.
·              27.218 vrouwen en kinderen in conflictgebieden ontvingen trainingen en gereedschap, zoals een naaimachine of zaden om te verbouwen, om hiermee weer een eigen inkomen te genereren.
·              Door de bouw of het herstellen van waterputten en wc’s hebben 60.843vrouwen en kinderen weer toegang gekregen tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook zijn verwoeste huizen in Ivoorkust hersteld of opnieuw opgebouwd om alleenstaande moeders met hun gezin een dak boven het hoofd te geven.
·               18 klinieken zijn hersteld of hebben medische voorraden ontvangen, waaronder mobiele klinieken die medische zorg leveren in zeer afgelegen gebieden.
·              30.947 vrouwen en kinderen in conflictgebieden hebben medische zorg en advies in (mobiele) klinieken of ziekenhuizen ontvangen
·              50 vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in Colombia en DR Congo hebben psychosociale bijstand en medische zorg ontvangen.
·              29 kinderen zijn herenigd met hun familie die ze als gevolg van oorlog en conflict waren kwijtgeraakt.
In totaal zijn 1370 Rode Kruis berichten verzameld en 1316 Rode Kruis berichten verspreid om het contact tussen familieleden die elkaar door oorlog en conflict uit het oog waren verloren weer te herstellen.