Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel Nieuws "Jong ontmoet oud": stage bij Rode Kruis Leiden een succes!
25 juni 2012 |

"Jong ontmoet oud": stage bij Rode Kruis Leiden een succes!

In het kader van de maatschappelijke stage (MaS) die voor elke schoolleerling tegenwoordig verplicht is, heeft het Leidse Rode Kruis op zaterdag 9 juni een stagedag georganiseerd met als thema ‘jong ontmoet oud’.
 
Twaalf leerlingen uit de vierde klassen van het Bonaventuracollege uit Leiden hebben een gezellige dag georganiseerd voor twaalf ouderen van de verzorgingstehuizen Rijn- en Vliet en de Parelvissers uit Leiden. 
 
Twee medewerkers van het Rode Kruis hebben eerst op het Bonaventuracollege een presentatie gegeven over het werk van het Rode Kruis. Daarnaast hebben zij uitleg gegeven over het project “jong ontmoet oud”.  Veel leerlingen meldde zich daarna spontaan aan om mee te doen aan dit project.
 
Met de groep leerlingen vond eind mei een voorbereidingsles van 2 uur op school plaats waarbij de diverse taken van de verschillende groepen verdeeld werden:  een cateringgroep, een spelletjesgroep en een groep voor de versiering en een presentatie over Oud-Leiden. Elk groepje kreeg een eigen budget dat ze zelf moesten beheren.
 
Een dag van te voren zijn de leerlingen naar het gebouw van het Rode Kruis Leiden gegaan om alles klaar te zetten en de zaal te versieren. Op de dag zelf zijn de ouderen in de ochtend opgehaald en kregen ze een warm welkom met koffie en thee.
  

Het ijs werd al snel gebroken door een kennismakingsspel waarbij ouderen en jongeren elkaar moesten zien te herkennen op jeugdfoto’s. Op die manier werden voor de rest van de dag koppels gevormd.
 
Het was een zeer geslaagde dag: er werd fanatiek bingo gespeeld en na een heerlijke lunch was het tijd voor actie met bowlen, sjoelen, Wii-en, rummicubben en nog veel meer. Rond half vier werden de ouderen opgehaald en hebben de leerlingen alles opgeruimd. Tot slot ontvingen zij hun MaS-certificaat en werden zij hartelijk bedankt voor hun inzet en enthousiasme.
  
Geslaagd
De organisatoren van deze dag, Bert van Tilburg en Renée van Riessen, vrijwilligers van het Rode Kruis en leraar Peter Knoppert van het Bonaventuracollege zijn erg tevreden over de samenwerking tussen het Rode Kruis en de school. De ouderen hebben genoten, en de medewerking en inzet van de leerlingen werd daarom erg geprezen. De leerlingen Jill, Merel, Loes, Maartje, Roos, Annelieke, Esmeralda, Simone, Martijn, Borre, Benjamin en Erkan hebben blijk gegeven van verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen waardoor het een dag werd die niet snel vergeten zal worden. .
 
Indrukken van enkele leerlingen:
 Ik vond het een hele leuke en gezellige dag. Ik had niet verwacht dat vrijwilligerswerk je zo'n goed gevoel kon geven en dat je oudere mensen zo blij kunt maken met zulke simpele dingen. Ook was het samenwerken met de andere leerlingen heel gezellig en heeft iedereen onwijs zijn best gedaan. Aan het einde van de dag was ik helemaal gesloopt, maar het was het zeker waard! Jill, catering
Zaterdag 9 juni hebben we allemaal oudere mensen geamuseerd en spelletjes met ze gedaan. Het ging allemaal heel goed, we hebben een geslaagde dag gehad met de ouderen. We hebben onder andere gebingoot, scrabble gespeeld en nog veel meer leuke doe- en denkspelletjes. Het was een leuke ervaring om zo je MaS in te vullen. Heel leuk! Erkan, Benjamin, Martijn en Borre, spelletjes
Informatie
Wil jij meer informatie klik dan hier. Ook kun je een mail sturen naar: mas@rodekruisleiden.nl