Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leidschendam-Voorburg Nieuws Introductie eethulp
18 maart 2014 |

Introductie eethulp

​Door Liza Boekhoudt

Een vijftal leerlingen van middelbare school Veurs Voorburg is op 12 maart bij zorghotel IJsselvliedt in Wezep op bezoek geweest om zogenoemde ‘bordverhogers’ te introduceren. 

"Het is een eethulp die ervoor zorgt dat mensen die lichamelijk zijn beperkt, bijvoorbeeld door een halfzijdige verlamming, makkelijker kunnen eten en drinken”, aldus Lida Teunissen (66). Zij is maatschappelijke stagecoördinator van het Nederlandse Rode Kruis bij afdeling Leidschendam-Voorburg. Ze heeft de leerlingen begeleid toen zij de bordverhogers maakten als onderdeel van hun stage. 

"Jaren geleden was ik op bezoek bij een echtpaar waarvan de man halfzijdig verlamd was geraakt. Mensen die hebben te kampen met zo’n beperking, zitten vaak over hun bord gebogen om te kunnen eten. Oogcontact ontbreekt daardoor en dat komt de gezelligheid niet ten goede. Bovendien schuift het bord weg en dat is onhandig”, zegt Lida. Tussen de houten boven- en onderzijde van de bordverhoger, is ruimte gelaten voor de arm waarmee niet wordt gegeten. Het bord staat zo’n tien centimeter hoger dan wanneer het gewoon op tafel zou staan. “Een buurman van het echtpaar heeft de eerste bordverhoger gemaakt. Ik vond het geweldig en besloot in overleg om er meer mee te doen. Veurs Voorburg wilde direct meewerken aan het op grotere schaal ontwikkelen van de eethulpen. In het kader van de maatschappelijke stages die vmbo-leerlingen moeten lopen, kwam alles samen. Ouderen en jongeren komen nu met elkaar in contact en ik denk dat dit het helemaal is.”

Ook de leerlingen zijn erg enthousiast over de eethulp en hun maatschappelijke stage bij het Rode Kruis. Zeenat (16): “Toen ik over de bordverhoger hoorde, besefte ik nog niet echt wat het inhield. Nu ik bij IJsselvliedt ben geweest en beter begrijp wat onze eethulp toevoegt, vind ik het fijn dat we iets voor ouderen hebben kunnen betekenen. Bij andere maatschappelijke stages merk je lang niet altijd dat je iets voor anderen hebt gedaan, maar hiermee helpen we echt. Dat raakt me wel. Het lijkt me erg leuk om vrijwilliger te zijn. Door de gesprekken die ik heb gehad bij het zorghotel, weet ik veel meer van het Rode Kruis. Er is daar echt veel vraag naar jonge vrijwilligers en dat spreekt me aan.” 
Ook Johanna (15) lijkt overtuigd. “Ik heb geleerd dat er veel hulp nodig is en dat er niet altijd vrienden of familie zijn om ouderen te helpen. Daar word ik heel verdrietig van. Ik denk dat ik vrijwilligerswerk ga doen.” 

IJsselvliedt 012.jpg

Ginette Wieggerink (45), gastvrouw en verpleegkundige bij IJsselvliedt, is dolblij met de eerste bordverhogers die het hotel heeft gekregen. “Het is echt een leuk initiatief. Ons doel is altijd om gasten van het zorghotel een fantastische vakantie te geven en als je met zulke ogenschijnlijk simpele dingen iets kunt toevoegen, is dat super. Dat het jonge mensen zijn geweest die eraan hebben meegewerkt, maakt het extra bijzonder.”

De verhogers worden tijdens de lunch bij het hotel getoond aan de gasten. Velen hebben hun kommetje huisgemaakte erwtensoep of boterham met kaas al achter de kiezen als Ginette uitlegt voor wie de eethulp is bedoeld. Meneer Smulders (89) ziet het wel zitten en wil ’s avonds een poging wagen. “Ik heb een operatie gehad aan mijn arm en daardoor kan ik hem niet hoger optillen dan schouderhoogte. Als ik vanaf de tafel naar boven moet met mijn bestek, ben ik het eten kwijt eer ik boven ben. Nu het wat hoger staat, gaat het misschien beter.” 
De eethulp zal binnenkort ook worden aangeboden bij het J. Henry Dunant-schip en zorghotel De Valkenberg.