Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Maastricht Nieuws Zes vragen aan de nieuwe voorzitter
7 juni 2016 |

Zes vragen aan de nieuwe voorzitter

​​​​Sinds mei heeft onze afdeling een nieuwe voorzitter: Angelique Hendriks. Een korte kennismaking.

​1. Stel jezelf eens voor?

​“Ik ben 48 jaar. Geboren en getogen in Maastricht. Daar woon ik nu ook, samen met mijn man Wim. Ik hou van koken voor familie en vrienden, maar ga ook graag uit eten. Om wat tegenwicht te bieden aan mijn bourgondische levensstijl, ben ik regelmatig in de sportschool te vinden. En als de tijd het toelaat ga ik samen met Wim golfen.”

 

2. Wat is jouw professionele achtergrond?​

“Ik heb de HBO-V gedaan in Sittard en jaren als verpleegkundige gewerkt. Later heb ik Rechten gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Dat lijken twee hele verschillende werelden, maar uiteindelijk is de rode draad hierin voor mij: iets voor een ander betekenen. Dat kan op vele manieren: hands-on aan het bed als verpleegkundige of door mensen te adviseren als jurist. Momenteel werk ik bij de Provincie Limburg als projectleider noodopvang vluchtelingen. Daarnaast doe ik ook vrijwilligerswerk voor de Soresdienst van de Stichting MAX Maakt Mogelijk en de Brandwonden Stichting.”

3. Waarom besloot je deze functie bij het Rode Kruis aan te nemen?

Het Rode Kruis is een mooie maatschappelijke organisatie. Tijdens mijn studie HBO-V werkte ik al als vrijwilliger op de Henri-Dunantboot. Het Rode Kruis doet wereldwijd goede dingen, maar is lokaal ook belangrijk. Denk aan de evenementenhulpverlening, de bijzondere vakanties en de EHBO-cursussen. Eén van de grondbeginselen van het Rode Kruis is menslievendheid. Dat spreekt mij aan. Tolerantie en verdraagzaamheid zijn tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend.”

 

4. Hoe bevalt het tot nu toe?

“Heel goed. Voordat ik definitief ‘ja’ zei op deze functie heb ik een tijdje mogen meelopen. De sfeer was meteen goed. De mensen zijn enthousiast, gemotiveerd en professioneel. Dat was duidelijk te merken tijdens de Buitenoefening op 25 mei. Ik vind het leuk om te zien dat er ook zoveel jonge mensen als vrijwilliger werken. Die vrijwilligers, jong en oud, maken de organisatie. Daar heb ik ontzettend veel bewondering voor.”

 

5. Wat wil je bijdragen aan de afdeling?

Mijn achtergrond in de zorg én op het juridische vlak sluit mooi aan bij deze functie. Ik breng een breed netwerk mee dat van pas komt bij de fondsenwerving. Ik hou ervan om mensen te verbinden. Er samen iets moois van te maken. Ik wil vooral veel voortzetten wat nu al goed gaat. Een organisatie als het Rode Kruis blijft bewegen en gaat met zijn tijd mee. ‘Op weg naar 2020’ is hier een mooi voorbeeld van. Theo Heins heeft het als ad-interim voorzitter goed gedaan. Hij verdient zeker een pluim.”

 

6. Waar liggen de uitdagingen volgens jou?

Bij het continu relevant blijven voor vrijwilligers en aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen. Vrijwilligers komen en gaan. De uitdaging is om mensen aan je te binden en te zorgen dat kennis niet verloren gaat. Daarvoor moet je als organisatie flexibel zijn. Ik denk dat de thema’s ‘zelfredzaamheid’ en ‘respect & hulpbereidheid’ uit de nieuwe visie ook zeer actueel zijn. Daar wil ik graag mede invulling aan geven. Mensen de juiste handvatten geven om hun zelfredzaamheid te vergroten. Daarnaast valt er nog veel te winnen op het gebied van beeldvorming. Het Rode Kruis is bekend als wereldwijde organisatie, maar wat we lokaal doen weet niet iedereen. Terwijl ook dat onmisbaar werk is.”


 

Artikel delen?