Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Nijkerk Dit doen we Eerste hulp en EHBO-opleidingen

Eerste hulp en EHBO opleidingen

​Omdat we wat meer verdieping wilde in onze kennis van de EHBO en het kennis overdragen leuk vonden, hebben we destijds de opleiding tot instructeur Eerste Hulp gedaan. Daarna zijn we begonnen met het geven van de lessen op de Rode Kruis avonden en tot vandaag de dag vinden we het nog steeds leuk en een uitdaging om te doen.

Artikel delen?

 Onze lesgevers Vanessa, Lenie en Christien

We werken met een vaste groep mensen en proberen zo goed mogelijk met elkaar te leren samenwerken. Daarom zorgen we dat de avonden naast leerzaam ook gezellig worden.

We werken volgens een competentie systeem, zoals tegenwoordig ook in het reguliere onderwijs wordt gedaan. Dat houdt in dat we na een aantal lessen een “competentieavond” organiseren waarop de mensen hun kennis en vaardigheden laten zien. Als ze voor alles competent zijn, wordt het diploma weer voor twee jaar verlengd. Het bijhouden van de competenties is belangrijk, omdat we regelmatig posten bij diverse evenementen waar we de geleerde vaardigheden nodig kunnen hebben. 

Evenementenhulpverlening

Evenementenhulpverlening is de overkoepelende naam voor onze veelzijdig uitgeruste EHBO-ers. Onze hulpverleners zijn opgeleid in basis EHBO, uitgebreide EHBO, wandelletsel en reanimatie met AED-bediening. Daarnaast zijn er ook een aantal van onze hulpverleners opgeleid tot evenementenhulpverlener op klein- en grootschalige evenementen met de aantekening eerste hulp bij alcohol- en drugsslachtoffers.

Waarom uitgebreide eerste hulp

Wij hebben een enthousiast team van hulpverleners die erg nieuwsgierig zijn en graag in actie komen als dat nodig is. Daarom bieden wij onze hulpverleners een zo breed mogelijke opleiding en extra kennis door professionals uit te nodigen voor gastlessen. Zo hebben wij bijvoorbeeld ambulancebroeders, mensen van de epilepsiestichting en lotussen (mensen die opgeleid zijn om slachtoffer te spelen) bij ons te gast gehad voor extra informatie. Onze ervaring is, dat meer kennis leidt tot betere en professionelere hulpverleners. Daarnaast zorgt het regelmatig samenkomen voor deze lessen voor een onderlinge band die de samenwerking tijdens de hulpverleningen versterkt.

Onze cursussen

Binnen onze afdeling bieden wij onze vrijwilligers een basis EHBO- en uitgebreide EHBO- cursus aan Daarbij worden onze eerste-hulpvrijwilligers ook opgeleid in reanimatie en AED-bediening. Dit vormt de basis, zodat al onze hulpverlener inzetbaar zijn op evenementen in- en om Nijkerk.

Verder geven wij ook de cursus kinder-EHBO. Deze cursus is bedoeld voor alle ouders, opa's en oma's, basisschooldocenten en iedereen die verder interesse heeft. Doormiddel van theorie en praktijk, leren we je de basis van het hulpverlenen speciaal bij kinderen. Daarmee proberen wij als Rode Kruis zoveel mogelijk ondersteuning te bieden door tips te geven hoe je ongelukken kunt voorkomen, maar zeker ook wat te doen als er toch wat gebeurt. De meeste ongevallen gebeuren toch in huis, maar als dat gebeurt, heb je met deze cursus de know-how waardoor je met meer zekerheid kunt handelen.

De cursussen kleinschalige- en grootschalige evenementen worden gegeven vanuit district Midden-Gelderland. Vaak sluiten wij ons voor de cursus en de herhalingslessen aan bij Barneveld en Ede. In drie lesavonden word je opgeleid in het hulpverlenen bij kleinschalige evenementen (tot 5000 mensen) in hulpverlenen bij grootschalige evenementen (meer dan 5000 mensen) en het hulpverlenen bij slachtoffers van alcohol en drugs. Je leert wat een evenement inhoud, wat voor slachtoffers je kunt verwachten, wat de risico's zijn waar je rekening mee moet houden en misschien wel het belangrijkste: samenwerken met je collega's van het Rode Kruis (ook buiten de eigen afdeling), de professionele hulpdiensten en de organisatie van het evenement. Na de cursus word je getoetst op je kennis door theorietoetsen en praktijkopdrachten. Daarna ben je door heel het land inzetbaar als evenementenhulpverlener.

Vanaf 2014 is het Rode Kruis afdeling Nijkerk reanimatiepartner van de Hartstichting

In het voorjaar en het najaar worden er in Nijkerk reanimatiecursussen gegeven door onze instructeurs. Voor informatie en exacte data kun je terecht op onze website www.rodekruisnijkerk-reanimatie.nl

Als er meer mensen kunnen reanimeren kunnen er meer levens gered worden. Bij een reanimatie zijn de eerste 6 minuten van het grootste belang en het doel van de Hartstichting is om in heel Nederland een reanimatie netwerk te realiseren, zodat elke Nederlander binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden. Natuurlijk wil Rode Kruis Nijkerk daar graag aan meewerken.

Reanimeren is in één avond te leren en met minimaal één keer per jaar herhaling blijft je reanimatiediploma geldig.

Je oefent op een pop om de vaardigheden te leren en daarbij leer je ook hoe je met een AED moet omgaan. De materialen worden door de hartstichting beschikbaar gesteld. Onze instructeurs zorgen voor een interactieve cursus. Een beetje theorie, veel praktijk en natuurlijk ook gezelligheid.

Een klein beetje tijd investeren om iemands leven te kunnen redden. Dat zouden meer mensen moeten doen…

Van harte welkom bij de lessen van het Rode Kruis afdeling Nijkerk!

Wij zeggen: Iedereen kan levens redden!


 

Onze contactgegevens
 

 

 

Hartstichting