Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Papendrecht Dit doen we Op zoek naar familie

Op zoek naar familie

Verwanteninformatie

Met alle gemeenten in de regio Zuid Holland zijn er intussen convenanten Verwanteninformatie afgesloten om de menselijke chaos rond calamiteiten het hoofd te bieden.
   
Als een ramp of calamiteit met veel slachtoffers in de media komt, roept dit een stortvloed aan vragen op bij familie en vrienden van (mogelijke) slachtoffers. Deze verwanten kunnen vaak nergens terecht: juist in getroffen gebieden zijn menden vaak niet te bereiken, en als iedereen naar een getroffen gemeente zou bellen, zou de telefoon van het gemeentehuis na 30 seconden plat liggen.
 
De dienst Verwanteninformatie van het Rode Kruis assisteert de gemeente door het inrichten van een callcenter en het inzetten van een telefoonnummer dat de gegevens invoert van verwanten die mogelijke slachtoffers zoeken. Speciaal opgeleide vrijwilligers kunnen in zo’n 50 telefoonlijnen bezetten en dat in principe zolang als dat nodig is.
 
Ook levert het Rode Kruis deze vrijwilligers aan het Centraal Registratie Informatie Bureau (CRIB) van de gemeente, voor het registreren en verwerken van de slachtoffergegevens in de online database: het Internet-Registratie en Informatie Systeem (I-RIS). Dit in opdracht van het Rode Kruis ontwikkelde systeem staat in directe verbinding met het callcenter en kan ook gegevens inlezen van andere registratiesystemen, zoals de gemeentelijke basisadministratie, de eerste Hulp Poli van ziekenhuizen of passagierslijsten e.d.
 
De in I-RIS ingevoerde gegevens worden vergeleken met de gegevens van gezochte personen. Zo kunnen verwanten enkele uren na de ramp worden teruggebeld over de verblijfplaats van een slachtoffer.
 
Gevoelige informatie over verwondingen of overlijden worden nooit per telefoon verstrekt ,dat wordt gedaan door tussenkomst van politie of medische autoriteiten zodat verscheurende onzekerheid nooit langer duurt dan absoluut noodzakelijk is.
 
Het doel van Verwanteninformatie is contactherstel.
 
Bent u degene die zich wil inzetten om te helpen wanneer zich een ramp voordoet, neem dan contact op met Andrea Baert tel.: 078-6155725 andrea.baert@telfort.nl
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                   
 
Verwanteninformatie