Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Meneer mag ik ook zo'n verbandje met bloed?
17 augustus 2016 |

Meneer mag ik ook zo'n verbandje met bloed?

Springend en huppelend komen de kinderen de grote hal van Jeugdvakantieland​ binnen. De stand van het Rode Kruis staat direct bij de ingang en de pop van Henry Dunant heeft een touwtje om zijn nek met daarop de EHBO-demotijden.
Veel kinderen kunnen bijna niet kiezen: eerst naar de rolstoelrace of toch gelijk zo’n spannende mitella of een verbandje halen?

 

 

 
jvl010-ehbodemo.jpg
 
‘Waar wil jij een verbandje hebben jongen?’ Armen zijn favoriet en wanneer het verband erom zit en dichtgeplakt is, volgt de ALLERbelangrijkste vraag van deze demonstratie: ‘Hoeveel bloed wil je?’

 
jvl010-verbandmetnepbloed.jpg
 

​De enthousiaste vrijwilligers van het Rode Kruis zitten helemaal in hun rol. 
Verlegen maar ook trots nemen de kinderen de complimenten in ontvangst: ‘Wat een kanjer ben jij zeg, dat je nog steeds doorgaat ondanks deze wonden’.
Sommige begeleiders doen volop mee; ‘Ontzettend balen, we zijn net binnen en nu ben je al zo vreselijk gewond’. Maar dan komen meestal de smartphones tevoorschijn. ‘Even heel zielig kijken, dan stuur ik die naar mamma. Kunnen we lachen!’

 

 
Aansluitend staan ze in de rij om op de brancard een rondje om het rolstoelparcours gereden te worden of gaan ze door naar de Red Cross Quest. Een speurtocht waarbij ook de ouders bijgeschoold worden. ‘Nee, als de kinderen van het wasmiddel gedronken hebben, geeft u niets te drinken. Ook geen melk!' 

 
'En wat doe je als je zusje tijdens het spelen opeens een knikker in haar neus heeft gestopt die er niet meer uitgaat?' ‘112 bellen’ brullen de kinderen die na de wasmiddelen-vraag het zekere voor het onzekere nemen. 
‘Nou misschien kun je haar eerst haar neus laten snuiten, maar als je dat vergeten bent is het altijd goed om 112 te bellen. Dan krijg je iemand aan de telefoon die je weer verder helpt’.

 

 
Bij de tentoonstelling Kind onder Vuur is de leeftijd van de bezoekertjes soms een reden om het programma wat te versnellen of bepaalde heftige onderdelen in eigen bewoordingen uit te leggen. 
De tentoonstelling eindigt met het opschrijven van een wens voor een vluchteling en dan blijkt dat het Rotterdamse hart altijd klopt: ‘Samen Feyenoord kijken’.

 
Ook dit jaar dus weer een succesvolle Jeuglandvakantieland. 
Op naar 2017!​

 
Zou jij de tentoonstelling Kind onder Vuur ook wel bij jou op school willen hebben? Kijk dan hier voor meer uitleg en contactgegevens.

 
Foto's: Richard Jetten


 

 

Artikel delen?