Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Dit doen we Eerste hulp Praktische informatie

Praktische informatie

De EHBO cursussen worden bij het Rode Kruis Rotterdam zelf gegeven op uw eigen locatie. Hieronder vindt u alle praktische informatie over locatie, inschrijving en betaling, vergoedingen en overige veelgestelde vragen.

Artikel delen?

​Wij organiseren zelf onze cursussen op:
 
Locatie Rode Kruis Rotterdam
Leeuwenstraat 9-11 (achter de voormalige V&D in het centrum)
3011 AL Rotterdam
tel. 010-2060622


Koffie en thee is beschikbaar op onze locatie, lunch wordt -tenzij vermeld- ​niet verzorgd.

Parkeren/OV
Uw auto kunt u zowel (betaald met chip) parkeren aan de straat als in diverse parkeergarages. De dichtsbijzijnde is die onder het WTC. Adres: Leeuwenstraat 2
Wanneer u met het openbaar vervoer komt, kunt u met de tram (lijn 8, 20 t/m 25) of metro uitstappen bij halte Beurs. Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar ons kantoor.

Cursus of voorlichting op uw eigen locatie?
Het Rode Kruis Rotterdam kan op iedere gewenste locatie, datum en tijdstip EHBO cursussen verzorgen, mits u minimaal 6 cursisten aanmeldt. Neemt u voor meer info contact op met Liselotte Mentink (lmentink@redcross.nl), projectmanager bij het Rode Kruis.

Inschrijven
U kunt zich via onze webshop inschrijven voor de cursussen. U kiest eerst links de gewenste cursusvariant en vervolgens uw gewenste locatie.
Mocht een cursus vol zijn dan kunt u ons mailen om op de wachtlijst geplaatst te worden. U ontvangt dan bericht als er een plek vrij komt of wanneer de eerstvolgende cursus gepland is.

Betaling
U ontvangt per mail een bevestiging van uw bestelling in de webshop. Vervolgens ontvangt u binnen 5 werkdagen een mail van het Rode Kruis Rotterdam waarin de laatste praktische informatie wordt toegestuurd. Heeft u binnen 5 werkdagen geen bericht van ons ontvangen? Neem dan contact op om er zeker van te zijn dat uw inschrijving goed bij ons is aangekomen. Uw inschrijving voor een cursus is definitief zodra het cursusbedrag door ons is ontvangen.

Vergoeding
De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de EHBO-cursus. Neem contact op met uw eigen zorgverzekeraar om na te gaan hoeveel u vergoed krijgt. U vindt hier een overzicht van zorgverzekeraars die de cursus geheel of gedeeltelijk vergoeden.

FAQ
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen en is de informatie niet​ te vinden op ​onze website? Neem dan contact met ons op (010-2060622) zodat wij u verder kunnen helpen.

Moet ik mijzelf voorbereiden voordat ik deelneem aan een (herhalings)cursus? 
U hoeft niets voor te bereiden wanneer u deelneemt aan één van onze cursussen. Op de eerste cursusdag ontvangt u het lesmateriaal wa​arna de docent u door de lesstof begeleidt. Wanneer u deelneemt aan een herhalingscursus, wordt geadviseerd om uw lesboek alvast door te bladeren. Do​or deze voorkennis kunt u gerichte vragen stellen en heeft u meer profijt van de cursus.
Wanneer ontvang ik mijn certificaat? 
Uiterlijk twee we​ken na afloop van de cursus kunt u uw certificaat online downloaden. In deze twee weken ontvangt u de inloggegevens per mail. Zorg ervoor dat u bij het inloggen direct uw profiel bijwerkt. U ontvangt namelijk enkele weken later uw certificaatgegevens in de vorm van een pasje met de door u geüploade foto. 

Wat dien ik voor te bereiden voor het examen? 
De cursussen van het Rode Kruis bestaan uit competentiebeoordelingen. Per onderdeel (bijv. verslikking) demonstreert de docent hoe u dient te handelen als EHBO'er. Vervolgens gaat u oefenen en beoordeelt uw docent aan het einde van het onderdeel uw competenties. De cursus gaat dan verder met het volgende onderdeel. Er is hierdoor geen centraal examen waarvoor u zich dient voor te bereiden.         

Hoe lang is mijn certificaat geldig? 
Het Rode Kruis certificaat is twee jaar geldig. Dit geldt voor alle certificaten zoals het EHBO en Reanimatiecertificaat.
Het bewijs van deelname dat te downloaden is na het afronden van de online snelcursus, heeft een geldigheid van één jaar. Dit betekent dat wanneer u een EHBO snelcursus certificaat wilt ontvangen, u binnen één jaar tijd deelgenomen moet hebben aan de (klassikale) praktijksessie.

Wanneer moet ik een herhalingscursus volgen? 
Vanaf de datum dat u de herhalingscursus van het Rode Kruis hebt afgerond, ontvangt u een nieuw certificaat. Binnen twee jaar dient u een herhalingscursus gevolgd te hebben omdat uw certificaat na twee jaar vervalt. Dit betekent dat als u een aantal weken voordat uw certificaat vervalt een herhalingscursus afrondt, u deze weken met twee geldige certificaten rondloopt.
U kunt alleen deelnemen aan een herhalingscursus wanneer u beschikt over een geldig Rode Kruis certificaat of Oranje Kruis diploma (let op: u ontvangt na afronden van de herhalingscursus een Rode Kruis certificaat en géén verlenging van uw Oranje Kruis diploma.