Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Smallingerland en Achtkarspelen Dit doen we Noodhulp

Noodhulp Nationaal

HET BEPERKEN VAN GEVOLGEN VAN NOODSITUATIES

Coördinator:          dhr. Peter Kingma, 
                                 De Akkers 38, 9204 WE Drachten 
                                 0512 - 51 89 52 
                                 noodhulp@rksmalacht.nl 
Evenementen:         Evenementencoördinator
                                  06 – 54 98 25 82
                                  evenementen_rk@rksmalacht.nl

Opleidingen:           mw. Giny Bosma, 
                                  Kerkewal 22, 8401 CG Gorredijk
                                  06 – 10 44 11 69
                                  opleidingen@rksmalacht.nl

Verbindingen en    dhr. André Zandstra, 
Logistiek                  De Drift 41, 9203 GH Drachten 
                                  06 - 50 64 81 09
                                  verbindingen@rksmalacht.nl

Wat doet de groep Noodhulp?
Momenteel bestaat de groep Noodhulp uit 22 enthousiaste vrijwilligers die opgeleid zijn en ingezet worden bij rampen en voor evenementen. Deze vrijwilligers worden veel ingezet als Eerste Hulp verleners tijdens diverse evenementen in de gemeenten Smallingerland en Achtkarspelen.
Wij zijn o.a. aanwezig bij de Avond 4 daagse in Drachten, de profronde en centrumcross in Surhuisterveen, de Legal Street Races op de airstrip van Drachten, de A7 classic in Drachten, de 8 van Drachten, diverse wandeltochten etc.
Ook worden we geregeld ingezet bij evenementen in de provincie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de roei-, wandel- en fiets- Elfstedentocht, de Slachte Marathon en een eventuele schaats Elfstedentocht.
Om ons voor te bereiden op de Eerste Hulp verlening komen we zo’n 25 dinsdagavonden in het jaar bij elkaar in het Rode Kruis gebouw aan de Geeuw 31 in Drachten. Hier worden lessen verzorgd in o.a. de basis Eerste Hulp handelingen, wandelletsels, verbindingen (communicatie), het aanleggen van nekkragen etc.
Eens per jaar worden de basis Eerste Hulp handelingen getoetst d.m.v. een competentietoets. Deze toets wordt afgenomen door onafhankelijke instructeurs.
Dit doen wij om de kwaliteit van de opleiding en van onze vrijwilligers te waarborgen. Ook houden we één keer per jaar een oefening op locatie met de inzet van lotusslachtoffers. Het is mogelijk om bij Noodhulp een landelijk erkend Oranje Kruis EHBO diploma te halen waarna je binnen een jaar door het Rode Kruis opgeleid wordt voor de wereldwijd erkende Rode Kruis certificering.
Binnen Noodhulp zijn er ook nog mogelijkheden om individueel verder te ontwikkelen op verschillende gebieden. Scholing kan dan bijvoorbeeld ook extern gevolgd worden. Zo is de basiscursus “verbindingen” een verplicht onderdeel voor alle Noodhulp vrijwilligers. Deze cursus wordt bij de Rode Kruis 
Verbindingsdienst Fryslân in Leeuwarden verzorgd. Maar ook een cursus voor een leidinggevende rol binnen de Eerste Hulpverlening bij evenementen behoort tot de mogelijkheden.

Bent u in het bezit van een EHBO diploma of bent u bereid deze te gaan halen en mocht u belangstelling hebben om u aan te sluiten bij Noodhulp, neem dan 
contact op met dhr. Peter Kingma via noodhulp@rksmalacht.nl of via
0512-518952.

Mocht u een evenement organiseren en wilt u het Rode Kruis de Eerste Hulpverlening laten verzorgen, neem dan contact op met de evenementencoördinator via evenementen_rk@rksmalacht.nl​​ of via 06 - 54982582.