Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Smallingerland en Achtkarspelen Dit zijn we Grondbeginselen

Grondbeginselen

​De Grondbeginselen van Het Nederlandse Rode Kruis.

 

Het Rode Kruis doet haar werk op basis van zeven principes die in 1921 schriftelijk zijn vastgelegd. Ze vormen het kompas waarop we koersen. De vrijwilligers zijn ons anker in de samenleving. Effectieve hulpverlening is ons doel. En we doen het altijd in de geest van Henri Dunant.
 
 
grondbeginselen_02.gifOm het boek dat hij over hem had geschreven, zelf aan Napoleon III te kunnen geven, reisde hij af naar Solferino. Hij arriveerde op de avond van 24 juni 1859, juist toen de Fransen en Italianen een gruwelijke slag hadden uitgevochten met de Oostenrijkers. Meer dan 38.000 mannen sneuvelden of stierven op het veld. Die dag werd Henri Dunant een ander mens.
 
Menslievendheid en onpartijdigheid
We voorkomen en verzachten pijn, vanuit respect voor ieder mens. Mensen in de grootste nood worden door ons het eerst geholpen: zonder aanzien des persoons.
 
Neutraliteit en onafhankelijkheid
We kiezen nooit partij. Alleen voor slachtoffers. We beslissen onafhankelijk van de overheid, zodat we altijd volgens onze grondbeginselen kunnen blijven werken.
 
Vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid
Vrijwilligers, mensen die niet uit zijn op persoonlijk gewin, zijn de kurk waarop we drijven. In ieder land is maar één Rode Kruis- of Rode Halve Maanvereniging die openstaat voor iedereen. Het Rode Kruis is een wereldwijde organisatie en alle nationale verenigingen zijn gelijkwaardig.