Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Actueel Feiten en weetjes … uit de regio

Feiten en weetjes … uit de regio

Vrijwilligersfeest 24 augustus

De feestcommissie heeft dit jaar weer alles-op-alles gezet om de ongeveer 100 vrijwilligers van de afdeling Tilburg met hun partners te fêteren. Peter, Annerie, Annemie, Susan, Jozef en Barbara bereidden de ontvangst voor van de vrijwilligers met hun partners vanaf 15:30 uur bij het Rode Kruis-gebouw.

Vanaf daar loopt de groep gezamenlijk naar de Koepelhal en vandaaruit starten de twee stadsgidsen Spoorzone van de gemeente om 16:00 uur met de wandeling door de levendige Tilburgse Spoorzone, elk met een eigen groep. De groep maakt kennis met de oude, huidige en toekomstige gebruikers van de Spoorzone. Ontdekt bovendien bijzondere gebouwen en luistert naar de toekomstplannen van de bibliotheek in de Locloods. Dankzij het levendige verhaal van de stadsgidsen Kees en Jos komt de stedelijke ontwikkeling van de Spoorzone Tilburg in de periode 2013-2016 in beeld. De groepen beleven hoe hard er gewerkt moet worden en herkennen de indrukwekkende bouwstijl.

Vrijwilligersdag.jpg

Gemeentelijk stadsgids Jos (Spoorzone) vertelt de groep vrijwilligers over de huidige en de toekomstige gebruikers van de Spoorzone.

Terug bij het Rode Kruis-gebouw zet penningmeester Paul van der Velden de mensen in het zonnetje die er 20, 30 of zelfs 40 jaar trouwe dienst op hebben zitten als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ad Molenschot reikt diploma’s uit aan de geslaagden voor de EHBO-opleiding. En tot haar grote verrassing wordt Tonny IJpelaar verkozen tot ‘vrijwilliger van het jaar’ vanwege haar jarenlange trouwe inzet op diverse terreinen. Ze verzorgt al bijna 24 jaar de kaderinstructie EHBO-opleidingen en herhalingslessen, draait mee bij de Bijzondere vakanties en verzorgt bovendien de maandelijkse interne nieuwsbrief voor de afdeling Tilburg. Andere genomineerden: Noud Dekkers (sociale hulp) vanwege zijn gedrevenheid en Johan van Hoof (administrateur opleidingen) vanwege zijn meer dan gemiddelde inzet. Als klap op de vuurpijl overhandigt Jozef van den Corput een cheque van € 2000 aan het Rode Kruis Tilburg, de opbrengst van de Rode Kruistocht.

Om 18:00 uur start het buffet. Annemie en haar zoon Willem-Jan Moonen hebben samen met Abdel Gelak van de Marokkaanse Gemeenschap Tilburg de sterren van de hemel gekookt. De Marokkaans-Nederlandse gerechten laten zich voortreffelijk smaken.

Al met al een gezellige bijeenkomt waar iedereen met plezier op terug kan kijken! Dank aan iedereen die hier zijn steentje aan heeft bijgedragen!

Wandelen met blinden en slechtzienden

Op 21 mei vond de wandeltocht voor blinde en slechtziende ouderen plaats. De middag werd begeleid door vrijwilligers van de wekelijkse ontspanningsmiddag in het Rode Kruis-gebouw. Rode Kruis-vrijwilliger Jopie Mauritsz: 'De groep verzamelde zich om 13:30 uur bij Café Het Wandelbos waar we koffie en thee dronken met wat lekkers. Daarna begon de wandeltocht onder begeleiding van de IVN-gids Thomas Markus. Hij vertelde onderweg interessante wetenswaardigheden over de natuur en liet de deelnemers met hun zintuigen de natuur beleven. De mensen die minder goed ter been zijn, konden met behulp van een rollator of een rolstoel ook deelnemen aan de wandeling. De middag werd afgesloten met een drankje op het terras. De deelnemers hebben genoten en we kijken terug op een zeer geslaagde middag.'

Het uitje werd aangeboden door het Rode Kruis Tilburg, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Netwerk blinden en slechtzienden (ContourDeTwern).

Wandelen met blinden en slechtzienden.JPG

Nieuwe outfit voor Rode Kruis Bike Teams

Peter Tempelaars, initiatiefnemer van het Bike Team Rode Kruis Tilburg: 'De zoektocht naar een bedrijf dat een outfit kan leveren dat aan al onze wensen voldoet, nam veel tijd in beslag. Uiteindelijk kwamen we bij de Stijlgroep bv in Tilburg terecht, specialist in uniform en bedrijfskleding. Zij deden een offerte met fietskleding die aan al onze wensen voldoet, met bovendien een goede prijs kwaliteitverhouding. Over niet al te lange tijd zijn alle Bike Teams van het Rode Kruis herkenbaar aan hun uniforme kledinglijn, vanzelfsprekend voorzien van het Rode Kruis-logo'.

De nieuwe fietskledinglijn is gemaakt van een waterafstotende stof. De broek heeft verstevigde kniestukken om bij het hulpverlenen makkelijker op de knieën te kunnen zitten en een verstevigd zitvlak. De pijpen kunnen smaller gemaakt worden met een inwendig koord. De zomer- en wintershirts zijn gemaakt van een snel drogende, ademende stof met een verlengd achterpand om een blote rug tijdens het fietsen te voorkomen. Het basiskledingpakket heeft bovendien twee soorten jassen, een voor voorjaar/zomer met afritsbare mouwen en een voor najaar/winter, waterdicht en goed ventilerend.

De basiskledingset kost € 427,75 . Deze set bestaat uit een rood jack voor herfst/ winter (€ 134,35), een jasje met afritsbare mouwen voor (€ 84,25 voorjaar/zomer), een poloshirt effen wit met korte mouw (€ 51,15), een poloshirt lange mouw voor de koudere dagen (€ 56,25 ) en een broek-worker (€ 101,75). De verwachting is dat het Rode Kruis Bike Team Tilburg nog deze zomer in de nieuwe outfit de weg op gaat.

Biketeam Tilburg.jpg
              

Geslaagde BBQ voor daklozen

Op 13 mei organiseerde de Studentendesk Tilburg een BBQ voor daklozen, voorafgegaan door een aantal activiteiten. Het was een groot succes. Het samenzijn vond plaats bij Traverse, het centrum voor opvang daklozen in Tilburg.
Het is de eerste keer dat we dit hebben georganiseerd , weet Britt van Hooff, voorzitster van de Studentendesk. 'We hadden buiten tenten opgezet en allerlei spelletjes georganiseerd. Denk aan Het Rad van Fortuin, een hoekje om je nagels te laten lakken en er was een smoothiebar. Het verse fruit hebben we met flinke korting bij groenteboer René Timmermans gekocht. De interesse voor de activiteiten was deze eerste keer nog niet optimaal, maar de smoothiebar was meteen een groot succes. Het aantal deelnemers aan de BBQ hadden we ingeschat op zo’n 100 daklozen en dat werden er meer dan 70. Daar zijn we heel blij mee. Mensen bleven na de BBQ ook hangen. Er werd gedanst en gepraat voor, tijdens en na het eten. Het was heel gezellig. Je zag mensen genieten, zittend op een lekkere stoel, sigaartje in de hand. Het is zeker de moeite waard om het volgend jaar te herhalen.'

BBQ.jpg
 

Buitenspeeldag voor kinderen AZC Oisterwijk

Op woensdagmiddag 2 juli organiseerde de Studentendesk Tilburg een speeldag voor  kinderen tussen 6 en 12 jaar van het AZC Oisterwijk, het opvangcentrum voor asielzoekers.
'Het is de derde keer dat we deze middag organiseren', legt Studentendesk-voorzitster Britt van Hooff uit, 'en het blijkt steeds succesvol. Op deze woensdagmiddag hebben we allerlei spelletjes gedaan zoals bijvoorbeeld voetbal. Iedereen begrijpt dat spel, dat is zo leuk! Maar de kinderen konden ook dollen op springkussens en deelnemen aan ouderwets Hollandse spelletjes als zaklopen of estafette. Binnen konden kinderen tot rust komen bij het kleuren van kleurplaten. Maar ze konden binnen ook meedoen aan andere spelletjes.'
Het evenement vond plaats in overleg met de COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), die blij verrast reageerde op het initiatief. 'Maar we willen zeker ook Sjeck, speel- en loungekussens Tilburg, bedanken voor het sponsoren van de springkussens en de Tilburgse groenteboer Alphen voor zijn gezonde appeltjes. Mede dankzij hen konden we er een hele speciale middag van maken.'

Voetballende kids, grafisch.jpg
 
‘Iedereen begrijpt voetbal, dat is zo leuk!’

EHBO voor de jeugd in Oisterwijk en omgeving

Het is eind juni en de kinderen van de jeugdafdeling Rode Kruis zijn aan het einde gekomen van hun cursus EHBO waar ze in september mee startten. 'Dit is bijna de laatste les, een eindoefening waaraan ook de volwassenen meedoen. Nou, de kinderen weten exact te vertellen wat de volwassen verkeerd doen, hoor!  Dat is leuk om te zien', weet Ester van Esch, mede-initiator van de jeugdgroep.
Het idee om een jeugdgroep te realiseren ontstond vier jaar geleden. 'Vier vrouwen van de volwassen afdeling namen dit initiatief. We merkten aan de jeugd dat er belangstelling was voor verdieping en nieuwe extra dingen na de gebruikelijke EHBO-cursus in groep 8. Maar ook jongere kinderen van 9-10 jaar blijken geïnteresseerd. Zij kunnen nu bij ons het Jeugddiploma EHBO halen. We leren hen ook hoe je moet omgaan met een rolstoel of een portofoon. En over het ontstaan van het Rode Kruis. Maar we maken ook wonden na om het verbinden te oefenen. Dat vinden ze allemaal te gek.' Het blijft niet alleen bij EHBO. 'Rond Kerst gaan we naar het zorgcentrum en voeren de kinderen een kerstspel op of zingen liedjes voor de ouderen. Ook daar doen ze allemaal enthousiast aan mee.'
Ester onderstreept dit initiatief, omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen leren hoe je hulp kunt verlenen. Ze geeft les aan de jongeren en gaat na het afronden van de instructeursopleiding ook de volwassenen onderwijzen. 'Ik hoop dat de jongeren zo enthousiast blijven dat ze doorstromen naar de volwassenen groep.'

Jeugd RK Oisterwijk.jpeg

De Rode Kruis-jongeren Oisterwijk met hun in juni behaalde Jeugddiploma EHBO.