Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Actueel Gezelligheid in Someren

Gezelligheid in Someren

​We waren erbij …
Vakantie voor 35-55 jarigen met een beperking van 16 tot 21 juni


Verslag doen van een Rode Kruis-vakantie in Someren? Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Op woensdag 18 juni kom ik door het bos aangereden op de plaats van bestemming: de befaamde Rode Kruis-bungalow aan de Philipsbosweg in Lierop. De bungalow wordt in 1963 gebouwd als een vakantieoord voor mensen die door hun chronische ziekte, handicap of sociaal isolement niet zelfstandig met vakantie kunnen. Een initiatief van mevrouw H.A.van Riemsdijk-Philips, toen voorzitter van het Eindhovense Rode Kruis. De vakantiegangers die ik tegemoet rijd, zijn haar dankbaar voor de gift van deze bungalow aan het Rode Kruis.

Als geroepen

Er zijn acht vakantiegangers in een rolstoel en zeven vrijwilligers die kunnen duwen, dus ik kom als geroepen als de in het oranje uitgedoste club aan de wandeling naar Lierop wil beginnen.
Someren RK 17.JPG
Hup holland hup, oranje boven: de aanmoediging voor het Nederlandse elftal dragen de vakantiegangers op hoeden en shirts mee. De sfeer zit er goed in. Vrijwilliger Geert moet lachen om Hans die geniet van het 'zalige' weer, de prachtige natuur en de 'gezellige' mensen.


Na een wandeling door bossen en langs velden komen we aan in het centrum van Lierop waar een prachtige katholieke kerk het middelpunt is. Naast de kerk staat pannenkoekenhuis De Coeckepanne waar we even voor de deur moeten wachten, omdat het restaurant zich moet voorbereiden op acht enthousiaste rolstoelrijders. Hans, Yvonne en vrijwilliger Tini poseren vrolijk voor de deur.


Ook Ton, op wiens wangen de Nederlandse vlag prijkt, wacht geduldig voor de deur. Hij vraagt me in welk blad hij straks te zien zal zijn en is trots als hij hoort dat het om KruisPunt Tilburg gaat. Ton waarschuwt me als ik voor deze foto bijna voor een vrachtwagen stap. Hij vraagt of ik een risicobudget krijg voor dit soort capriolen. Ik beloof hem dat ik dat meteen aan ga vragen.

In het pannenkoekenrestaurant bestellen we allemaal een flinke, overheerlijke pannenkoek. Rode Kruis-vrijwilligers en vakantiegangers mogen hier gratis eten. Ook dit is een geschenk van mevrouw H.A.van Riemsdijk-Philips. Tamar geniet van haar heerlijke pannenkoek.


Als de pannenkoeken opgegeten zijn, buiken we uit onder het genot van een biertje of een kopje thee. Wim wordt blij van alle gezelligheid om hem heen. Helaas is de computer waarmee hij kan communiceren, uitgevallen, maar zijn blikken spreken boekdelen. Vrijwilliger Jeanne en Wim zijn blij met elkaars gezelschap.


Dat geldt ook voor Yvonne en Hans die elkaar al van een eerdere vakantie kennen en elkaar tussen vakanties wel eens opzoeken. Ze zijn allebei erg open en vertellen me hoe ze aan hun handicap zijn gekomen. Als Hans niet helemaal uit zijn woorden komt, helpt Yvonne hem zijn zinnen af te maken.


Stralend middelpunt van de groep is Monique. Een enthousiaste, gezellige kletskous die meermalen benadrukt hoe geweldig ze deze vakantie vindt en hoe blij ze is met de vrijwilligers en haar reisgenoten. Haar wangen zijn blauw van de vlaggetjes die zijn uitgelopen, dus vrijwilliger Gerda neemt haar even onderhanden. Gerda: 'Straks denkt je moeder dat je hier wordt mishandeld.' Monique lacht zich rot en begint vervolgens aan een ballade van een Nederlands volkslied. Aan gezelligheid en humor geen gebrek met deze club!


Ook ik deel mee in de feestvreugde, zij het iets minder oranje uitgedost, op de foto met gasten Hans en Yvonne.

Someren RK 11.JPG
William en Linda rijden met Geert en Leny richting de kerk van Lierop als we De Coeckepanne achter ons laten.

Someren RK 13.JPG
De kerk blijkt van binnen net zo mooi als van buiten, vinden Linda, Ton en Leny. Als een dame van de kerk ons aanbiedt meer over de kerk te vertellen, kiezen de vakantiegangers liever voor de zon. We beloven er later nog eens voor terug te komen.

Someren RK 19.JPG
Wies, Monique, Wim, Hans, Geert, Yvonne, Tini en ik pauzeren even op de helft van de terugtocht richting de bungalow. De wandeling is een aaneenschakeling van hilarische momenten: Geert rijdt bijna de berm in met Hans, Yvonne probeert elke tractor die voorbij rijdt aan te houden voor een lift. Lachen, gieren, brullen met deze vakantievierders.

Someren RK 21.JPGMonique en Geert verzamelen twee bosjes met mooie bloemen voor in de bungalow, want als we terugkomen wordt alles klaargemaakt voor een avond voetbal, muziek en bezoek van de familie.

Dankbaar en bevlogen

Om 16:00 uur neem ik afscheid van de gezellige Somerengasten, nadat ik van coördinator Corry de Laat een rondleiding heb gekregen door de bungalow. Het ontroert me om mee te maken hoe blij en dankbaar de mensen zijn en hoe bevlogen de vrijwilligers. Corry de Laat is al vijftig jaar actief voor het Rode Kruis en gaat vaak mee met vakanties. Dat geldt ook voor de andere vrijwilligers. Heel bijzonder, want het werk is mooi. Maar ook zwaar. Al kun je op de liefde en dankbaarheid van deze vakantiegangers wel een hele tijd teren.

Ga je mee naar Someren?

Denk je na het lezen van deze reportage: waarom heb ik dit gemist? Van 18 tot en met 23 augustus vertrekt er weer een Somerengroep in de leeftijdscategorie 17 tot en met 35 jaar. Er zijn nog plaatsen vrij, dus als je interesse hebt, neem dan vooral contact op: bel (013)  54 251 63 of mail info@rodekruistilburg.nl.

Ga je ook mee van 18 tot 23 augustus?

Tekst: Fabienne Peters