Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws “Rode Kruisvrijwilligers werken met zóveel liefde en passie!”
16 januari 2013 |

“Rode Kruisvrijwilligers werken met zóveel liefde en passie!”

“In het voorjaar heb ik in ons zorgcentrum de Vakantiebeurs georganiseerd”, vertelt Hester Leenheer. “Het Rode Kruis Tilburg stond er ook met een stand. Hun Bijzondere Vakanties waren een groot succes. Er was veel belangstelling voor. Uiteindelijk zijn 5 van onze bewoners meegegaan met de vakantieweek in Someren. Het ging om mensen met een lichamelijke beperking en mensen die door hun persoonlijke omstandigheden anders niet op vakantie zouden kunnen.”

Vrije Tijd

Hester begon 12,5 jaar geleden als activiteitenbegeleidster in het zorgcentrum. Drie jaar geleden maakte ze de overstap naar haar huidige functie als coördinator Vrije Tijd. Samen met een hecht team van trouwe vrijwilligers bedenkt en organiseert ze alle grotere activiteiten, zoals themaweken en samenwerkingsverbanden. Bijvoorbeeld met het Rode Kruis Tilburg.

Bewonderingswaardig

“Ik vond het Rode Kruis Tilburg tijdens de vakantieweek één en al professionaliteit. Petje af voor de vrijwilligers! Zij hadden alle aandacht voor de vakantiegangers. De manier waarop zij met de mensen omgingen, vond ik bewonderenswaardig. Ze stimuleerden iedereen om mee te doen aan de activiteiten en zorgden ervoor dat er elke dag iets leuks te doen was. Bijvoorbeeld een bezoek aan de dierentuin, zwemmen of een feestavond. Het was echt heel erg gezellig. Onze bewoners hebben het er nu nog over!”

Wensboom

Rode Kruis Tilburg organiseert regelmatig uitstapjes, omdat het niet voor iedereen even vanzelfsprekend is om er gezellig tussenuit te gaan of om anderen te ontmoeten. Voor mensen met een handicap of een ziekte, of voor hen die daarbij gehinderd worden door hun leeftijd of persoonlijke omstandigheden.
Hester: “Jozef van den Corput, coördinator, benaderde mij, omdat het Rode Kruis Tilburg een uitstapje wilde organiseren voor onze bewoners. Ik heb de mensen toen zelf ideeën laten aandragen via een wensboom in de aula. Iedereen mocht er een kaartje in ophangen met een wens voor een uitstapje dat ze graag wilden maken.”

Kapelletje of dierentuin

In de wensboom kwamen uiteenlopende wensen te hangen. “Natuurlijk konden we niet iedereen tevreden stellen. Voor de reis naar Indonesië hadden we uiteraard niet voldoende middelen”, lacht Hester. “Maar aan andere wensen konden we gelukkig wel voldoen. Jozef en ik hebben alle wensen doorgenomen en de gelijksoortige bij elkaar gelegd. Verschillende mensen wilden naar kerken of naar een kapelletje en anderen naar een dierentuin.

Beekse Bergen en Sint-Jan

Uiteindelijk hebben we twee uitstapjes gemaakt met een aantal van onze cliënten met een lichamelijke beperking en dementerende ouderen: naar de Beekse Bergen en naar de Sint-Jan in Den Bosch. Dat waren erg leuke dagen. Vooral bij dementerende ouderen gaat het erom dat zij op dat moment genieten. Het zijn momentopnames en ieder mooi moment telt. Als zij aan het einde van de dag ontspannen teruggaan naar huis, dan is onze missie geslaagd.” En dat is volgens Hester goed gelukt: “Het Rode Kruis heeft beide uitstapjes van begin tot eind perfect begeleid. Voor iedere deelnemer ging ook een vrijwilliger mee.”

Goed hart

Hester prijst het Rode Kruis Tilburg om haar professionaliteit. “Dat vind ik het grootste voordeel van onze samenwerking. De vrijwilligers hebben zo’n ontzettend goed hart. Ze doen dit écht uit liefde voor de medemens. Zij doen dit werk met zóveel liefde en passie – daar zit totaal geen moeten in. Ik vind het heel erg mooi en bijzonder dat zoiets kan. En ik voel me trots dat ons zorgcentrum daarvoor in aanmerking komt.”

Red Crosser

In de toekomst hoopt Hester nog vaker met het Rode Kruis Tilburg te kunnen samenwerken. “Kijk, dit zat toevallig gisteren bij de post. Superleuk!” Ze laat een folder zien van het Rode Kruis Amsterdam, over de Red Crosser: een rondrit voor gehandicapten, ouderen en chronisch zieken in een speciaal aangepaste Rode Kruistram, die langs alle toeristische hoogtepunten van Amsterdam rijdt en ook naar Artis gaat. “Ik ga Jozef meteen e-mailen dat ik hieraan mee wil doen!”

Bijzondere vakanties

Al zestig jaar organiseert het Rode Kruis volledig verzorgde vakanties voor mensen met een lichamelijke of sociale beperking, de zogenaamde Bijzondere vakanties [interne link]. Gezelligheid en uitstapjes maken staan tijdens deze vakanties centraal. Rode Kruis Tilburg verzorgt de intakes voor de Bijzondere vakanties. Deze spelen zich af op vier bijzondere locaties:
• Het vakantieschip J. Henry Dunant
• Hotel IJsselvliedt, een tweehonderd jaar oud herenhuis in Wezep;
• Hotel De Valkenberg, een landhuis in Rheden;
• Hotel De Paardestal, een kleine knusse locatie in Rheden
Daarnaast organiseert het Rode Kruis Tilburg ook uitstapjes in eigen omgeving. Zie ook de verslagen van de vakantieweek in Someren en het uitstapje van Wonen in Goirle (W.I.G.).
 

Gerard de Kruijf over zijn Bijzondere Vakantie in Someren, zomer 2012

Gerard de Kruijf (45) zit in een rolstoel. Hij is rechtszijdig verlamd als gevolg van een auto-ongeluk. Deze zomer ging hij voor het eerst met het Rode Kruis Tilburg mee op vakantie. Nog steeds vertelt hij zijn medebewoners bijna dagelijks enthousiast over deze ervaring. Gerard: “Het was fantastisch: we hebben alles samen gedaan en er was geweldig eten! Elke dag hadden we een uitstapje. We zijn naar de dierentuin geweest en naar het Klokkenmuseum. Verder was er een discoavond op de laatste avond. Dat was echt heel gezellig!” 
 
Tekst: Gela Wilhelm