Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Twenterand Actueel Berichten van de oude site

Berichten van de oude site

Huis aan huis werving in Vriezenveen van 25 oktober t/m 7 november

Van 25 oktober t/m 7 november, zal er een huis-aan-huis donateurswerving worden gehouden in Vriezenveen. Hierbij wordt een directe dialoog aangegaan, waarin mensen vragen kunnen stellen en de wervers zo concreet mogelijk uitleggen waar het Rode Kruis voor staat. Doordat het Rode Kruis zeer uiteenlopend werk doet, lichten de wervers dit toe aan de hand van verschillende tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Wanneer men besluit om donateur te worden, wordt er altijd een machtiging getekend; er zal nooit worden gevraagd om een contante donatie.

Oplichter actief onder naam Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de afgelopen periode meerdere meldingen van oplichting ontvangen. Een persoon, die zich voordoet als vrijwilliger van het Rode Kruis, verkoopt aan de deur (boot)vakanties voor gehandicapten of vraagt een bijdrage voor de Mappa Mondo-huizen van het Rode Kruis. Er wordt gevraagd om een contante bijdrage. Het gaat hierbij om een of meerdere oplicht(s)ter(s). Het Rode Kruis heeft begrepen dat de oplicht(s)ter(s) vooral bij ouderen aanbellen.
 
Het Nederlandse Rode Kruis vraagt uitsluitend om een contante bijdrage tijdens de Nationale  Collecteweek; van 20 - 25 juni 2011. Het Rode Kruis komt daarnaast gedurende het jaar aan de deur om donateurs te werven, maar hier wordt gevraagd om een machtiging en dus niet om een contante bijdrage. Te allen tijde kunnen de vrijwilligers en wervers zich volledig legitimeren: vraag hier ook om. Een speldje of briefpapier met het Rode Kruis is niet voldoende legitimatiebewijs.
 
Wij vragen u waakzaam te zijn voor deze frauduleuze praktijken en geen geld te geven, of de persoon binnen te laten. Het Rode Kruis hoopt op uw steun en betreurt daarom dat iemand de betrouwbaarheid van het Rode Kruis gebruikt om ten onrechte geld in te zamelen.
Bent u slachtoffer geweest of vermoedt u fraude? Neemt u dan direct contact op met de politie en met het Rode Kruis in uw omgeving.

Twee extra AED's voor Daarlerveen

Begin vorig jaar is er een AED geplaatst in Daarlerveen. Al direct bestond er binnen het Plaatselijk Belang de wens om er minimaal 1 AED bij te hebben, om zo aan beide kanten van het kanaal een AED te hebben. Het Plaatselijk Belang is er samen met de werkgroep AED in geslaagd om niet 1 maar 2 extra AED's aan te schaffen. Deze AED's komen te hangen bij Installatiebedrijf Huisman aan de Nieuwstraat en bij Bouwbedrijf Karsten aan de Nonkeswijk.  Met de drie AED's hebben we nu een goede dekking wat AED's betreft in Daarlerveen.
 
Alleen AED's zijn niet voldoende en daarom mogen we allemaal ook trots zijn dat er ruim 50 inwoners in Daarlerveen dit jaar de herhalingscursus AED/reanimatie hebben gevolgd. Velen van hen hebben zich ook aangemeld voor de lekenhulpverlening en kunnen, wanneer het nodig is, opgeroepen worden door middel van een SMS bericht. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat dit systeem ook in Daarlerveen goed werkt.
 
Iedereen die in het bezit is van een geldig AED/reanimatie certificaat kan zich aanmelden via http://www.lekenhulpverlening.nl/ om ook lekenhulpverlener te worden. Hoe meer mensen zich hiervoor opgeven des te groter is de overlevingskans voor onze medemens.
 
Werkgroep AED Daarlerveen
Hermien Bakhuis
Mark Hekman
Marjolein Hagedoorn
Gerwin Evers

Geerdijk Nieuwe Postcode

Per 1 september is de Geerdijk zelfstandig geworden en heeft daardoor een nieuwe postcode gekregen. Tijdens de cursus werd er de vraag gesteld of het alarmeringsysteem de postcode wel kent. Na telefonisch contact gehad te hebben met AED-alert, heeft AED-alert, omdat het toch wel een heel technisch verhaal is, het één en ander op papier gezet.
Lees verder

Collectanten bedankt!

Voor het eerst in jaren is er weer een collecte gehouden in de gemeente Twenterand. Na een moeilijke begin van de collecte, met veel opstart problemen, kunnen wij toch zeggen, dat de collecte in Twenterand goed is verlopen.
 
Er werd in de gemeente Twenterand een bedag van € 3460,97 opgehaald, dat geheel ten goede komt aan de activiteiten die onze afdeling organiseert. Lees verder
 
Hierbij willen wij alle wijkhoofden en de collecten hartelijke bedanken, zonder jullie geweldige inzet, hadden we dit bedrag nooit bij elkaar gekregen.
Natuurlijk willen wij ook alle mensen in de gemeente Twenterand hartelijk bedanken voor uw steun, door u kunnen we onze activiteiten blijven doen.

Veranderingen wat betreft betalingen voor Bijzonder Vakanties!

Met het aantreden van een nieuwe penningmeester en de reorganisatie van het Rode Kruis naar "Samen één", zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd betreffende de vakantieprojecten.
Lees verder

Verslag IJsselvliedt april 2010

In het kader van de bijzondere vakanties, zijn 3 vrijwilligers van het Rode Kruis, in april een weekje naar Hotel 'IJsselvliedt"geweest. Lees hier het verslag van Vroukje Pape.

IJsselvliedt april 2010

Op maandagmorgen 12 april jl togen Anneke Post, Joke Kosse en Vroukje Pape richting "IJsselvliedt" en waren vastbesloten om er een prachtige week van te maken. S`morgens om 09.30 is de kennismaking van alle vrijwilligers tijdens de koffie, en na de lunch worden de gasten ontvangen, niemand kent elkaar maar als je s`avonds de huiskamer rond kijkt zul je dat niet zeggen.
Mensen die samen een spel doen of gezellig met elkaar in gesprek zijn, ook onder de vrijwilligers "klikt" het goed.
Lees verder

Uitstapje voor mensen met een verstandelijke beperking, een groot succes!

Net als voorgaande jaren organiseerde het Nederlandse Rode Kruis afdeling Twenterand weer een uitstapje voor mensen met een verstandelijk en/of lichamelijke beperking. Dit jaar ging het uitstapje richting de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Website Orchideeën Hoeve
 
's Morgens werden de mensen al voor dag en dauw opgehaald in de nieuwe Rode Kruis bus van Almelo, waarna een ontspannend ritje volgde naar Luttelgeest. Daar aangekomen stond in het gezelige restaurant de koffie met cake al voor ons klaar. Na uitleg over de tuinen konden we in de verschillende tuinen de pracht van de mooie bloemen bewonderen.

Er waren oa. een Oosterse tuin, de Tropische tuin en een Maleisische tuin aanwezig, met meer dan 1000 verschillende orchideeën en andere tropische planten. Na de lunch hebben we de vlindertuin bezocht, waar je de prachtigste bijzondere vlinders kon bewonderen. Nadat we nog even op het terras met een drankje de bloemen en de vlinders hebben besproken, werd het tijd om weer naar huis te gaan.Al met al kunnen we weer terug kijken op een fantastische dag.

Uitje naar Giethoorn in 2009 (link)

Het Rode Kruis Twenterand is zeven gediplomeerde leden rijker.

Na afnemende leden aantal, zijn wij in 2009 actief op zoek geweest naar nieuwe leden, om het Rode Kruis afdeling Twenterand te komen versterken, met het resultaat dat wij 7 nieuwe leden mochten verwelkomen.

Afgelopen winter hebben deze nieuwe leden deelgenomen aan de cursus EHBO, reanimatie + AED bediende, die in mei succesvol werd afgesloten met het behalen van het diploma.

zeven_gediplomerden.jpgDennis Bakhuis, Dominic Niks, Bea Lubbelinkhof, Jan Willem Deuzeman, Jaqueline Mulder, Ronald Smit en Henk Smit slaagde met vlag en wimpel en kregen hun diploma uit handen van de voorzitter Peter Schepers. Overige Rode Kruis leden waren aanwezig om de nieuwe leden te feliciteren. Deze nieuwe leden kregen naast hun behaalde diploma ook een tas met benodigdheden, kleding en een boeket overhandigd.
 
Deze nieuwe leden zijn vanaf nu ook inzetbaar bij evenementen en activiteiten waarbij het Rode Kruis betrokken is. Het Rode Kruis Twenterand heeft nog ruimte voor meer nieuwe leden, voelt u zich hierdoor aangesproken, Meld u dan aan!

Voor meer informatie kunt u bellen met Peter Schepers 06-29372548 of kijk op deze website bij Wij zoeken jou!

Collecte Rode Kruis 100% voor afdeling Twenterand

Op 20 juni start de collecteweek van het Rode Kruis. Duizenden collectanten gaan in heel Nederland met de collectebus langs de deur. Ook Twenterand  zal sinds jaren weer een collecte organiseren. Het geld dat we hiermee ophalen is een belangrijke bron van inkomsten om de activiteiten die onze afdeling Twenterand organiseert, te kunnen bekostigen.

In tegenstelling tot andere jaren zal de gehele collecteopbrengst 100% toekomen aan alle activiteiten binnen onze afdeling. De giften via acceptgiro's komen uitsluitend ten goede van de landelijke organisatie in Den Haag. Het belang van de collecte voor de plaatselijke afdeling is hierdoor erg groot geworden.
Lees verder

Een nieuwe start, een mijlpaal en een frisse wind.

Het Nederlandse Rode Kruis afdeling Twenterand is sinds kort in het bezit van een nieuw bestuur. Al een geruime tijd was de afdeling op zoek naar verjonging, nieuwe ideeën en een frisse wind die de vereniging een nieuw leven inblaast.
Op dinsdag 9 Maart 2010 tijdens een ingelaste zeer constructieve ledenvergadering diende zich spontaan een nieuw bestuur aan.

Al een aantal personen waren gepolst of zij mogelijk een bestuursfunctie wilden gaan bekleden, maar meestal komt daar niet direct een spontaan antwoord op. Mensen willen hier graag eerst even goed over nadenken en het even laten bezinnen.
Lees verder

Twentsewens Ambulance in Vroomshoop

Dinsdagavond 19 januari 2010 heeft voorzitter Cor Havelaar een voorlichting gegeven over de Twentsewens Ambulance in het Gereformeerd Kerkelijk Centrum 'Irene' in Vroomshoop. 

Het doel van deze Stichting is:
Mensen met een langdurige chronische ziekte en/of mensen in hun (pre) terminale levensfase professioneel en comfortabel liggend vervoer aan te bieden ten aanzien van een bepaalde wens of behoefte. Binnen de (reguliere) ambulancezorg is het helaas niet mogelijk om veel meer extra tijd en aandacht aan (pre) terminale patiënten te besteden. Hiervoor ontbreekt dan simpelweg de tijd. Wij zien wel dat er bij deze patiënten nog wensen en behoeften blijven bestaan. Hier willen ze, samen met de vrijwilligers van de Stichting, graag invulling aan geven.

Cor Havelaar vertelt: vanaf oktober 2007 zijn wij intensief bezig geweest om onze Stichting juridisch goed af te dekken. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde gehad omdat er een wetswijziging moest plaatsvinden in de Wet Ambulance Zorg. Na veel inspanning kon dan toch in mei 2008 groen licht worden gegeven. Sindsdien vervult de Twentsewens Ambulance ca. 80 wensen per jaar. Dit alles onder begeleiding van vakkundige mensen, die de patiënt een onvergetelijke dag / moment bezorgen.

Binnen ons werk van ambulancehulpverlening is het soms wel mogelijk om mee te denken betreffende de situatie waarin de patiënt verkeert. Het komt voor als wij terminale mensen vervoeren van b.v het ziekenhuis naar het Hospice (een omgeving waarin de mensen bun laatste levensfase afsluiten) dat wij de patiënt aanbieden om nog even langs hun eigen woning te rijden. Er is anders geen mogelijkheid meer om dit te zien voor deze patiënten. Dit wordt ten zeerste gewaardeerd door de patiënt. Hij sluit daarmee weer een fase af.

Wat wil de Stichting uiteindelijk bereiken?

Doel is om voor zoveel mogelijk mensen wensvragen te vervullen, die binnen hun bereik liggen. Cor benadrukt dat ook andere vrijwilligersorganisaties goed kunnen samenwerken met de Stichting, denk hierbij aan georganiseerde evenementen waar mensen normaal gesproken met het regulier vervoer niet naar toe zouden kunnen. Ook dan kan de Twentsewens Ambulance uitkomst bieden.

De Stichting draait geheel op vrijwilligers en sponsoren. Cor heeft, samen met de vrijwilligers, voor elkaar gekregen dat afgelopen maand de derde ambulance is geschonken aan de Stichting, waardoor nu nog meer wensvragen vervuld kunnen worden. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, vervult de Stichting wensvragen door heel Nederland. Maar dit kan niet zonder sponsoren en Uw steun.

Wilt u de Stichting Twentsewens Ambulance steunen of wilt u vrijwilliger worden, dan kunt u alle informatie vinden op de website Twentse Wens Ambulance

Wij bedanken Cor en Henk voor hun enthousiaste bijdrage aan deze avond en kunnen alleen maar zeggen dat wij deze Stichting een zeer warm hart toe dragen.

Vroukje Pape wint Vrijwilligersprijs 2009

Op 17 december 2009 werd de prijs voor vrijwilliger van het jaar 2009 uitgereikt en in het zonnetje gezet. Vroukje Pape - de Jong was voor deze prijs voorgedragen en werd uiteindelijk één van de drie genomineerden.
 
Vroukje zet zich al ruim 25 jaren in als vrijwilligster voor het Nederlands Rode Kruis afdeling Twenterand, ze verzorgt onder andere cursusavonden en was nauw betrokken bij het AED project in Vroomshoop. In oktober jl. heeft ze zich 1 week lang vrijwillig ingezet in het Rode Kruis hotel IJsselvliedt, naar haar eigen zeggen had ze dit nooit willen missen: "Wat een hartelijkheid gaat er uit van mensen voor wie niet alles meer vanzelfsprekend is."
 
Dat Vroukje één van de drie genomineerden was, is al een kroon op haar inzet. Dat uiteindelijk zij uitgeroepen werd als Vrijwilliger van het jaar 2009 was voor ons geen verassing, maar wel een geweldige waardering. Voor deze prijs ontving zij, naast een prachtig boeket en een envelop met inhoud, een wisseltrofee die om de twee jaar wordt uitgereikt.
 
Vroukje zelf is erg bescheiden: "je spant je doorgaans niet vrijwillig in om daarvoor een prijs te ontvangen, dat is iets wat je voor je medemens doet."  
 
Voor ons is ze de Parel van Twenterand.

AED alarmeringssysteem werk perfect.

Maandagmorgen om half 9 werd er een 47 jarige man onwel aan de Hoekweg in Vroomshoop. Hij zat op dat moment bij een collega in de auto, die hem gelijk samen met een bewoner van de Hoekweg begon te reanimeren.

Na het telefoontje naar 112 werd het AED alarmeringssysteem in werking gezet, waarna iedereen in de directe omgevingen via een SMS op de hoogte werd gesteld. Door de snelle inzet van de AED heeft de man kostbare seconden gewonnen. De man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.
 
Info over SMS Alert of of de Lekenhulpverlening

Nieuwe Vrijwilligers voor Twenterand

Afgelopen maanden hebben wij er hard aan gewerkt om nieuwe vrijwilligers bij het Rode Kruis te krijgen. De afgelopen jaren was het ledenbestand teruggelopen, waardoor we niet meer volledig inzetbaar waren.

Met onze actie op de grote ondernemingsbeurs in Vroomshoop en op de open dag van brandweer Den Ham, maar ook door het aanbieden van reanimatie en AED cursussen, mogen we in het nieuwe jaar 7 nieuwe vrijwilligers verwelkomen.

De nieuwe leden hebben inmiddels allemaal een intake gesprek gehad en aankomende maandag 21 december, zullen ze allen deelnemen aan de introductie cursus, om inzicht te krijgen waar het Rode Kruis voor staat.
12 januari 2010 starten de nieuwe leden met een EHBO opleiding, zodat ze breed inzetbaar zijn bij evenmenten en andere activiteiten bij het Rode Kruis.
Bent u ook geïnteresseerd in het werk van het Rode Kruis, neem dan even contact met ons op, we leggen het u graag uit.

Koffie ochtend voor gasten van onze vakanties

In het kader van Bijzonder Vakanties van het Rode Kruis, zijn afgelopen jaar, 18 personen uit gemeente Twenterand mee geweest voor een weekje vakantie.
Ze mochten oa. verblijven in de 3 hotels en het schip van het Rode Kruis.
Ook mochten we dit jaar gebruik maken van 'de Imminkhoeve' in Lemele, waar een aantal personen een onvergetelijke vakantie hebben gehad.
Lees verder >>>

De Grote Ondernemingsbeurs in Vroomshoop

Van woensdag 9 september t/m 12 september stonden wij met een stand op de grote ondernemersbeurs in Vroomshoop. We stonden daar oa. ons AED project te promoten. Dat het AED project erg leeft in Vroomshoop hebben we geweten, we hebben met het krasspel en de giften, samen een bedrag van 1255 euro opgehaald.

Tevens hebben zich personen bij ons gemeld die graag vrijwilliger wilden worden bij het Rode Kruis maar ook hebben zich personen gemeld die toch wel graag een reanimatie + AED cursus wilden volgen. We willen hierbij alle mensen die ons geholpen hebben om de beurs tot een succes te maken hartelijk bedanken.