Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Voorne Putten Dit doen we Hoorn-van-Afrika-2

Hoorn-van-Afrika-2

Vrijwiligers: de kracht van het Rode Kruis


Safia Houssein Awaleh is vrijwilliger bij de Rode Halve Maan van Djibouti. Het is ramadan  en met een temperatuur van veertig graden gaat ze langs de deuren om de bewoners voorlichting te geven. Safia is trots op wat ze doet: “Ik werk voor mijn land, en wil de kennis in de gemeenschap waar ik woon te verrijken." 
 


Momenteel zijn ruim 120.000 vrijwilligers van het Rode Kruis en de Rode Halve maan actief in de Hoorn van Afrika. Safia is één van hen. Een van de vrijwilligers die de Rode Kruis-programma’s uitvoeren. Niet alleen nu, maar ook straks in tijd die nog komt.
Abdullahi Ibrahim is vrijwilliger bij het Keniaanse Rode Kruis. Toen hem werd gevraagd om hulp te bieden aan zwangere vrouwen in zijn omgeving antwoordde hij volmondig ja. “Ik ben gelukkig als ik anderen kan helpen”, bevestigt hij. Guyo Golicha is Rode Kruis-vrijwilliger in de regio Oromia in het zuiden van Ethiopië: “Ik ken dit gebied goed, dus ik kan ervoor zorgen dat het Rode Kruis overal kan komen.”
Contact
Als onderdeel van de lokale gemeenschap, hebben Abdullahi en de andere vrijwilligers het vertrouwen van de mensen om hen heen. Net als de inwoners spreken ze dezelfde taal, wonen in dezelfde buurt en worden tijdens de droogte met dezelfde problemen geconfronteerd. Daarbij is de droogte voor elk van hen niets nieuws. Zelf hebben ze er ook mee te maken.
 
Ook zij weten dat er straks een tijd komt waarin de aandacht voor de honger en droogte in de Hoorn van Afrika afneemt. In de rest van de wereld gaan mensen verder met hun leven, maar voor deze vrijwilligers verandert het leven niet. Zij blijven wonen in Kenia, Djibouti en Ethiopië. En weten waar de mensen uit hun gemeenschap behoeften aan hebben. Deze vrijwilligers vormen de kracht van het Rode Kruis de Rode Halve Maan.