Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Voorne Putten Dit doen we Laatste nieuws over de Hoorn van Afrika

Laatste nieuws over de Hoorn van Afrika

Het regent weer maar ellende niet voorbij

 

Na jaren van droogte, regent het eindelijk weer in de Hoorn van Afrika. Dat is iets waar miljoenen mensen op zaten te wachten: de vlaktes waren uitgedroogd, de oogsten mislukt en het vee gestorven. Met de regen is nog niet alle ellende voorbij.
 
Op dit moment zijn volgens de Verenigde Naties nog zeker negen miljoen mensen afhankelijk van hulp. In het noorden van Kenia en het zuiden van Ethiopië: gebieden die zwaar zijn getroffen door de droogte, wonen nomaden die met hun vee constant naar nieuwe vlaktes trekken, op zoek naar voedsel voor hun dieren. Die vlaktes zijn nu dor. Maar in dit deel van het gebied zijn wel waterbekkens gebouwd, waar met vrachtwagens water naartoe kon worden gebracht. Mensen en dieren konden dus nog wel drinken. Natuurlijk is de nood hier ook hoog, want er is te weinig voedsel en er is veel vee gestorven. Maar dit zijn niet de mensen die in de vluchtelingenkampen zitten. Dat zijn vooral Somaliërs. Daar zijn geen waterbekkens, geen wegen en praktisch geen hulpverleners - alleen een handjevol islamitische organisaties wordt door de milities toegelaten. Deze mensen zullen op korte termijn niet weer naar Somalië terugkeren. Zolang de situatie niet verandert, hebben ze daar niets.
 
Vluchtelingenkampen blijven
De vluchtelingenkampen zullen nog langer blijven bestaan. Maar ook in Kenia en Ethiopië betekent de regen niet dat alle ellende snel voorbij zal zijn. De waterbekkens lopen vol, waardoor mensen niet meer afhankelijk zijn van de aanvoer van drinkwater. Maar het moet nog een paar weken goed hard regenen voordat het gras zich echt kan herstellen. Bovendien duurt het nog wel even voordat de veestapel op orde is. De dieren moeten aansterken voordat ze weer jongen en melk geven - en voordat er weer vlees op de botten zit. De kuddes zijn nu ook veel kleiner: veel beesten zijn overleden. Voorlopig is er dus nog wel voedselhulp nodig.
De vierduizend euro die het district Voorne Putten Rozenburg heeft geschonken voor de hulp aan het getroffen gebied is met enkele flinke regenbuien zeker niet voor niets geweest.