Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Voorne Putten Nieuws Open Huis 2016
3 mei 2016 |

Open Huis 2016

​​​De aanleiding van deze open dag is het Rode Kruis, met in het bijzonder, de Afdeling Brielle, op de kaart te zetten op Voorne Putten. We willen laten zien wie we zijn; wat we doen en wat de mogelijkheden zijn voor een vrijwilliger binnen onze organisatie. Vandaar de open dag met de nodige voorlichting, demonstraties, workshops, boekenverkoop, een loterij en een versnapering op de koop toe.

​Door:
Wim van der Boon, redacteur Nieuwsbrief

Op 16 april organiseerde het Rode Kruis, afd Brielle, een open dag in het afdelingsgebouw aan het St. Catharijnehof te Brielle. Het doel was onze afdeling op de kaart te zetten.
De Rode Kruis vlag wapperde fier en wild op deze bewolkte en winderige kille dag. Een flauw zonnetje deed haar best, maar de warmte die zij geacht wordt uit te stralen, bleef helaas achterwege. Jammer, maar misschien was dat de reden dat de opkomst mager was bij ons bekende hoofdkantoor in Brielle. Tja, natuurlijk waren er mensen, maar voornamelijk uit onze eigen gelederen. Ook ik werd hartelijk ontvangen bij de voordeur. ‘Hè hè, eindelijk, een bezoeker’, zag ik ze denken. Maar ja, ik mag dan ondertussen al weer 8 jaar lid zijn van de club, kennelijk is mijn gezicht toch niet zó bekend bij iedereen. Ik moest ze dan ook teleurstellen met het feit dat ik hier min of meer functioneel was. Desondanks was ik van harte welkom onder het motto ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. 

De aanleiding van deze open dag is het Rode Kruis, met in het bijzonder, de Afdeling Brielle, op de kaart te zetten op Voorne Putten. We willen laten zien wie we zijn; wat we doen en wat de mogelijkheden zijn voor een vrijwilliger binnen onze organisatie. Vandaar de open dag met de nodige voorlichting, demonstraties, workshops, boekenverkoop, een loterij en een versnapering op de koop toe.
Maar ja, blijven we toch met de vraag zitten waar het grote publiek toch bleef. Was het te wijten aan de locatie, toch net iets te ver van de winkelstraten; of was het toch het kille weer wat de mensen thuis hield (later bleek het ook in de winkelstraten rustig te zijn, flyeren had namelijk weinig succes); of was het gebrek aan publicatie of is de inwoner van Voorne Putten domweg niet geïnteresseerd in het Rode Kruis? Danielle van Raamsdonk, coördinator evenementenhulp en de organisator van deze open dag, gaf later aan dat ze dit wel min of meer verwachtte, dus de teleurstelling was ook niet heel erg groot. ‘Hier kunnen we van leren en het een volgende keer anders en beter doen’, was haar nuchtere conclusie.

Nou ja, we zullen het nooit weten wat de oorzaak was van de lage opkomst, de waarheid zal wel een combi van al genoemde factoren zijn. Wel jammer natuurlijk. Meerdere vrijwilligers hadden zo hun best gedaan. Daniëlle heeft zich met hart en ziel op de voorbereiding en organisatie gestort, er was appeltaart gebakken en ook overheerlijke cupcakes; de koffie stond klaar, net als thee en limonade. De diverse ruimtes waren netjes ingericht voor demonstraties en boekenverkoop. En Theo Timmer, docent en coördinator verbindingsdienst, had zich behaaglijk geïnstalleerd om een powerpoint presentatie te geven. Kortom, onze afdeling was er helemaal klaar voor, maar ja, de doelgroep kwam maar mondjesmaat opdagen, helaas.
Oké, genoeg gezeurd, laten we het verhaal toch maar even een positieve wending meegeven. Het was in elk geval gezellig en er was tijd genoeg voor kennismaking, een babbeltje hier en een babbeltje daar. We kregen een lunch aangeboden en tussen de bedrijven door was er ook nog serieuze aandacht voor elkaars werk en wellicht zouden er nieuwe ideeën ontwikkeld kunnen worden om het doel van deze open dag (bekend worden en mensen aantrekken) op een volgende open dag toch tot een groter succes te maken. Nou, aan gebrek aan werklust en inzet zal het in elk geval niet liggen.

Ook voor mij, redacteur van de Nieuwsbrief van het Rode Kruis, was het ook een mooie gelegenheid om wat bij te kletsen. Kennis maken met nieuwe vrijwilligers, een gesprekje met deze en gene over onze wederzijdse werkzaamheden en uitwisseling van kennis, gericht op een intensievere samenwerking. Ook nog een paar 2e hands boeken gescoord voor een zacht prijsje en genoten van een lekkere cupcake met citroensmaak. Dus, eind goed, al goed. Vol goede moed dan maar op naar de volgende Open Huis!!!

Mocht uw belangstelling gewekt zijn om vrijwilliger te zijn bij onze afdeling, kijk dan eens op www.rodekruis.nl voor algemene informatie of neem contact met ons op via info@rodekruisvp.nl
Wie weet ligt er voor u een mooie taak te wachten waar u uw energie in kwijt kan en tegelijkertijd klaar staat voor uw medemens.

Artikel delen?