Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Weesp e.o (off-line) Dit doen we Met andere ogen

Met andere ogen

marion-feleus-de-gelijkenis-compilatie.png

​Vrijwilliger zijn is dankbaar werk.

Op woensdag 13 november 2013 werd ik uitgenodigd door Pauline Knaven, coördinator van het maatjesproject bij het Rode Kruis Weesp e.o., om voor de vrijwilligers een lezing te geven. Ik ging graag op deze uitnodiging in.

Mijn lezing werd gecombineerd met een powerpoint presentatie van Visio, een centrum waar blinden en slechtzienden terecht kunnen voor hulp op allerlei gebied.

De consulent van Visio vertelde over verschillende oogafwijkingen, het herkennen hiervan en vooral het omgaan hiermee.

Later op de avond werden er praktische testjes uitgevoerd door de vrijwilligers. Door het smeren van boterhammen met pindakaas, boter en hagelslag. Ze ondervonden hoe het is een glas water te moeten inschenken als je niets ziet. Ook het stoklopen werd een onderdeel van de test, dat sommige vrijwilligers angstig vonden.

Mijn verhaal begon met het ontstaan van mijn handicap. Het is niet eenvoudig te leven in een donkere wereld. Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn omgeving.

Maar mijn wereld werd een stukje uitgebreider toen ik een vrijwilligster van het Rode Kruis kreeg. Riet, mijn ziende schaduw. Een maatje dat met mij gaat wandelen, winkelen en me bijpraat over de dagelijkse dingen waar vrouwen geïnteresseerd in zijn. Niet meer opgesloten zitten in je huis en niet verder dan je tuintje komen.

Ik ben nu eenmaal geen held alleen op straat en ik vond het geweldig toen ik hoorde dat er een maatje gevonden was voor mij. Ik ben dankbaar dat er mensen bestaan die wat over hebben voor anderen. 

Het onderwerp van die avond was "Met Andere Ogen". Mijn maatje zijn die andere ogen, door haar ogen wordt de wereld toegankelijk voor mij.

Belangrijk is het dus om vrijwilligers te werven om andere mensen  in deze samenleving te helpen om daar aan deel te kunnen nemen. 

Door mijn handicap werd mijn leven omgegooid. De dingen die je anders heel natuurlijk deed, waren ineens niet meer zo gewoon. Ik moest opeens andere handelingen leren om in het dagelijkse leven te kunnen functioneren. En dat was zeker niet eenvoudig. Veel went, maar mijn blind zijn nooit.

De hobby''s die ik gewoon was te doen, gingen niet meer en dan ga je zoeken naar alternatieven. Veel plezier had ik bij de schietclub "Wilhelm Tell", waar ik schoot met een luchtbuks op licht dat omgezet werd tot geluid.

Daarna kreeg ik met andere kwalen te maken. De gevolgen hiervan waren een transplantatie van nier en alvleesklier, die overigens goed gelukt is. Donoren zijn dus ook heel belangrijk in onze samenleving.

In mijn revalidatietijd besloot ik een boek te schrijven. Dit werd De Gelijkenis van Marion Felëus.een thriller.

Alle opbrengsten gaan naar twee goede doelen.(KWF en J-walk)

Kortom deze avond was leerzaam en gezellig, ik hoop dan ook dat het andere mensen aanspoort om ook vrijwilliger te worden.

Ik dank het Rode kruis dat ik aanwezig mocht zijn.

Met vriendelijke groet aan alle vrijwilligers,

Marion Felëus.

Logo Visio.png
Blindegeleide stok.jpg