Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2010 Feiten en cijfers Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 WEESKINDEREN DOOR AIDS

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Share |

123.jpg

Waar zamelt 3FM Serious Request dit jaar geld voor in?
3FM Serious Request vraagt aandacht voor de stille slachtoffers van aids in Afrika: de kinderen die door aids hun ouders verloren. Wereldwijd zijn meer dan 15 miljoen kinderen die één of beide ouders aan aids hebben verloren. Met het verlies van hun ouders worden ze beroofd van hun toekomst en daar wil 3FM samen met het Rode Kruis iets aan doen.

Waarom zamelen jullie geld in voor weeskinderen in Afrika als gevolg van aids en bijvoorbeeld niet voor arme kinderen in Nederland? 
3FM Serious Request zet zich al 7 jaar in voor een stille ramp ergens in de wereld waar niet de hulp voor handen is die we in Nederland wel voor handen hebben. Het thema moet een internationaal karakter hebben, omdat er ook glazen huizen staan in België, Zweden, Zwitserland en Kenia die voor hetzelfde doel geld inzamelen.

Wat doet het Rode Kruis voor deze weeskinderen?
Kinderen die hun ouders aan aids hebben verloren, staan er vaak helemaal alleen voor. Ze hebben geen eten, geen inkomen, kunnen niet naar school en raken sociaal geïsoleerd. De vrijwilligers van het Rode Kruis gaan bij deze kinderen thuis langs, delen eten uit, helpen in het huishouden, en geven emotionele ondersteuning zodat kinderen het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan. Ook geven de vrijwilligers deze kinderen schoolspullen om weer  naar school te gaan of een vakopleiding zodat ze hun eigen geld kunnen verdienen en bijv. meisjes niet hun toevlucht zoeken in de prostitutie. Zo bieden we ze weer een toekomst.

Vangt het Rode Kruis deze kinderen in weeshuizen op?
Kinderen groeien het liefst op in hun vertrouwde omgeving. Daarom ondersteunt het Rode Kruis niet alleen de weeskinderen, maar ook de familieleden die zich over hen ontfermen, zodat ze niet naar een weeshuis hoeven. Samen met de weeskinderen en eventuele familieleden kijkt het Rode Kruis hoe ze hen het beste kunnen helpen, bijv. met eten en schoolspullen of met een vakopleiding tot bijv. kleermaker zodat ze een eigen bedrijfje kunnen opstarten. Dit verschilt per kind.

Als het Rode Kruis met vrijwilligers werkt, waar is het geld dan voor? 
Eten, schoolspullen en een vakopleiding kosten geld. Daarnaast kost het ook geld om vrijwilligers te werven, trainen en in te zetten voor bijv. de verzorging van zieke kinderen. De vrijwilligers komen uit de lokale gemeenschappen  en maken het dus mogelijk dat ook kinderen in de afgelegen gebieden worden geholpen, maar ze moeten goed getraind en begeleid worden.

Waar gaat het geld van het Rode Kruis naartoe dat wordt opgehaald met Serious Request 2010?
Wereldwijd zijn meer dan 15 miljoen kinderen die één of beide ouders aan aids hebben verloren, waarvan het merendeel in Afrika woont. Het Rode Kruis helpt met eten, verzorging, schoolspullen en vakopleidingen, zodat deze kinderen weer een toekomst hebben. Daar zamelen we dit jaar met Serious Request geld voor in.
 
Voor 25 euro kan het Rode Kruis een kind een maand van eten, verzorging en scholing voorzien. Voor 100,- kan een kind een jaar naar school. En voor 290 euro krijgt een weeskind bijv. een vakopleiding tot kleermaker, een naaimachine en een startpakket, waarmee hij of zij een eigen inkomen kan verdienen en voor zijn/haar broertjes en zusjes kan zorgen.

In welke landen wordt het geld besteed?
Het geld zal besteed worden aan weeskinderen door aids in Afrika, specifiek in ieder geval Oeganda, Ethiopië, Soedan, Sierra Leone, Malawi en Namibië.

Waarom wordt het geld niet aan medicijnen besteed? 
Kinderen die hun ouders aan aids hebben verloren, hoeven zelf niet besmet te zijn met HIV, dus het geld gaat niet alleen naar weeskinderen die HIV-positief zijn.  

Los daarvan is de beschikbaarheid van medicatie bij overheden afgelopen jaar enorm toegenomen. Dit wil niet zeggen dat het geen probleem meer is, maar wel dat medicatie duurzamer is als het binnen het gezondheidszorgsysteem van de overheid is opgenomen. Het Rode Kruis zorgt daarbij voor de randvoorwaarden om te zorgen dat deze medicatie effectief is. Om een voorbeeld te geven, HIV/Aids medicatie is alleen effectief als kinderen voldoende eten en de medicatie structureel op vaste tijdstippen twee keer per dag innemen (bijv. 07.00 's ochtends en 7.00 uur 's avonds). En dit levenslang. Juist deze twee randvoorwaarden vormen een probleem voor weeskinderen of kinderen met een verzwakte ouder door HIV/Aids. Ze vergeten de medicatie in te nemen en hebben onvoldoende te eten. Het Rode Kruis helpt deze kinderen met extra voedselondersteuning en bij het innemen van de medicatie zodat de medicijnen effectief zijn.  

Kan het Rode Kruis niet beter investeren in voorlichting en preventie?
Ht Rode Kruis investeert naast de hulpverlening aan weeskinderen door aids ook in preventie. Zo geven Rode Kruis vrijwilligers voorlichting aan moeders hoe ze kunnen voorkomen dat ze hun kind besmetten tijdens en na de zwangerschap (door tijdige medicatie tijdens zwangerschap en door na de geboorte bijv. geen borstvoeding te geven). Ook mobiliseren Rode Kruis vrijwilligers kinderen en hun ouders om zich te laten testen, zodat ze weten wanneer ze besmet zijn en het virus niet ongemerkt doorgeven.

Vele organisaties proberen al 30 jaar wat tegen HIV/Aids te doen, kan het Rode Kruis wel een verschil maken?
Ja, het Rode Kruis kan een verschil maken. Het Rode Kruis heeft wereldwijd miljoenen vrijwilligers, geworteld in de lokale gemeenschappen, die deze kinderen van hulp kunnen voorzien. Door kinderen die er alleen voor staan weer een toekomst te bieden scholing of een vakopleiding te geven. Daarbij kan het Rode Kruis dankzij haar neutraliteit en onpartijdigheid ook kinderen in conflictgebieden helpen, waar geen andere organisaties kunnen werken.

Dit is toch een druppel op een gloeiende plaat!
Nee, dit gaat om kinderen die hun ouders aan aids hebben verloren, die eten, verzorging en scholing nodig hebben. En dit kan het Rode Kruis op grote schaal doen door miljoenen lokale vrijwilligers overal ter wereld. Juist door te investeren in kinderen, zorg je dat ze een toekomst hebben. Voor 25 euro kan het Rode Kruis een kind een maand van eten, verzorging en scholing voorzien. Voor 100,- kan een kind een jaar naar school. En voor 290 euro krijgt een weeskind bijv. een vakopleiding tot kleermaker, een naaimachine en een startpakket, waarmee hij of zij een eigen inkomen kan verdienen en voor zijn/haar broertjes en zusjes kan zorgen.

Ik wil zelf een bedrag overmaken. Hoe kan ik dat doen?
Voor 3FM Serious Request is een rekeningnummer opengesteld: giro 661. Op dit rekeningnummer kan jij je geld storten. Dit geld wordt besteed aan de stille slachtoffers van aids: de kinderen.

/campagnes/3fm-serious-request-2010/Documents/sitestat-3fm.txt