Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2010 Hoe wij helpen Voorlichting en preventie

Voorlichting en preventie

 WEESKINDEREN DOOR AIDS

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Share |
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om te voorkomen dat kinderen besmet raken met HIV of het virus ongemerkt doorgeven, geeft het Rode Kruis voorlichting en begeleiding aan kinderen en zwangere vrouwen. Zodat zij weten hoe ze besmetting kunnen voorkomen.

Preventie van infectie met HIV van moeder op kind

Wanneer een moeder besmet is met HIV, is de kans erg groot dat ze haar (ongeboren) kind ook besmet. Terwijl dit vrij eenvoudig te voorkomen is. Rode Kruis-vrijwilligers vertellen hoe. Bijvoorbeeld door tijdens de zwangerschap medicatie te nemen en door na de geboorte geen borstvoeding te geven. Ook mobiliseren de vrijwilligers kinderen en hun ouders om zich te laten testen, zodat ze weten wanneer ze besmet zijn en het virus niet ongemerkt doorgeven.

Preventie van infectie met HIV onder seksueel actieve kinderen

Seks is in veel Afrikaanse landen een taboe. Terwijl veel jongeren wel al seksueel actief zijn. Ze worden niet geïnformeerd over seks en al helemaal niet over de risico’s van HIV. Omdat jongeren toch vooral luisteren naar andere jongeren, ondersteunt het Rode Kruis ‘peer-groups’. Dit zijn groepen jongeren die zijn getraind om andere jongeren te informeren over HIV/Aids, de gevolgen, hoe het voorkomen kan worden en welke veranderingen het met zich meebrengt als je de ziekte hebt. Condoomdistributie hoort hier natuurlijk ook bij.

Verder ondersteunt het Rode Kruis huishoudens die jongeren runnen. Wanneer ze geholpen worden om hun inkomsten te vergroten, zullen ze niet snel in de seksindustrie terecht komen.   Voorlichting 440.jpg