Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2010 Persoonlijke verhalen Het verhaal van Nerima

Het verhaal van Nerima

 WEESKINDEREN DOOR AIDS

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Share |
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

nerima.png
Nerima sprak met 3FM-DJ Eric Corton tijdens zijn bezoek aan Oeganda. Daar maakte de DJ reportages over de aidsproblematiek. Eric was geraakt door het indrukwekkende verhaal van Nerima.

  

Vanaf haar zestiende jaar zorgt Nerima (24) voor haar tien jaar jongere zusje. De hulp uit haar omgeving was niet genoeg om van te leven. Daarom maakte Nerima de keuze om haar lichaam te verkopen, zodat ze voor haar zusje en zichzelf kon zorgen. Totdat ze HIV positief bleek te zijn. Ze neemt dagelijks medicijnen. En met hulp van het Rode Kruis verdient ze geld met een oude Singer trapnaaimachine.

Het weerzien met Nerima

Eric: "Als ik Nerima opzoek, blijkt dat ze is verhuisd. Naar een kleiner huis, op zo'n 100 meter van haar oude huis. Ze ziet er moe uit en ondanks de warme omhelzing en een verlegen lach voel ik dat er iets aan de hand is. Ze zet wat krukjes voor haar huisje en Fred, de Rode Kruis-vrijwilliger, praat wat met haar. Ze kijkt me nauwelijks aan en geeft maar mondjesmaat antwoord op mijn vragen."

Zwaar

"Dan gaat ze naar binnen om wat te pakken en maak ik van de gelegenheid gebruik om met haar mee te lopen. Alhoewel, binnen kun je niet lopen. Het is een ruimte van 2 bij 3 met 1 groot bed waarin Nerima en haar zusje slapen. Er staat ook nog een kastje met helemaal achterin weggestopt de naaimachine. Als ik haar vraag of ze er nog wel op werkt, schudt ze van nee.

Binnen werken gaat niet omdat het huis te klein is en buiten werken is ook bijna onmogelijk. Ze begint zachtjes te huilen en vertelt me dat ze het heel zwaar heeft op het moment. Ze is dus bijna al haar naaiwerk kwijt, omdat ze moest verhuizen naar dit kleine hok. Zij en haar zusje hebben elke dag honger."

School

"Nerima's zusje gaat gelukkig nog wel naar school, maar ook daar is bijna geen geld meer voor. Als ik vraag of Nerima al benaderd is om weer de seksbusiness in te gaan, knikt ze beschaamd. Om er meteen aan toe te voegen dat ze dat niet meer zal doen. Maar het aanbod is wel aanlokkelijk als je honger hebt."

Nieuwe mogelijkheden

"Vrijwilliger Fred doet wat hij kan, maar vooralsnog zijn de middelen van het Rode Kruis in deze wijk nog te beperkt. Met de fondsen van Serious Request, zijn er straks veel meer mogelijkheden. Als ik met mijn Rode kruis gezelschap overleg wat we nu al voor Nerima kunnen doen, desnoods op voorschot basis, worden er snel plannen gemaakt. Tranen drogen op en na een half uurtje komt er zelfs weer een klein glimlachje op haar gezicht." ‚Äč