Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2010 Persoonlijke verhalen Weeskinderen door aids

Weeskinderen door aids

 WEESKINDEREN DOOR AIDS

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Share |

Wereldwijd zijn er meer dan 15 miljoen weeskinderen door aids. Met het verlies van hun ouders zijn ze ook beroofd van een normale toekomst.  

Hun situatie

HIV/Aids doodt jaarlijks twee miljoen mensen en heeft daarmee het hoogste sterftecijfer wereldwijd. Naast het hoge sterftecijfer kent HIV/Aids nog een andere kant. Een kant die minder bekend is, maar niet minder schrijnend. De 15 miljoen stille slachtoffers die één of beide ouders aan aids hebben verloren.  

Trauma

Met het verlies van hun ouders, verliezen de kinderen ook de basis voor een normaal leven. Vaak zijn ze getraumatiseerd. Ze hebben hun vader of moeder zien sterven na een slopend ziekbed. Maar gelegenheid om hun verdriet te verwerken hebben de kinderen nauwelijks. Er zijn te veel zorgen. Zijn ze zelf misschien ook besmet? Waar moeten ze wonen? Wie zorgt er voor ze? Door stigmatisering raken ze in een sociaal isolement. En de kinderen die wel bij familie terecht kunnen, lopen tegen hele praktische zaken aan. In veel gevallen kan de familie de zorg van de weeskinderen niet aan. Vaak gaat het om grootouders die niet alleen vanwege hun leeftijd onvoldoende steun kunnen bieden, maar ook simpelweg geen middelen hebben om de kinderen te verzorgen.  

Geen school 

De meeste kinderen stoppen dan ook met school en komen op straat terecht. Daar worden ze blootgesteld aan mishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik, waardoor ze zelf ook het virus kunnen oplopen.
 

Het Rode Kruis grijpt in  

Het Rode Kruis biedt deze kinderen zorg, onderwijs en inkomen. Zodat ze weer zicht hebben op een toekomst. Soms is die hulp heel direct en concreet. Zoals zorgen dat de kinderen elke dag te eten hebben. Of ze een schooluniform geven, anders mogen ze de klas niet in. Maar we kijken ook naar oplossingen op de langere termijn. Bijvoorbeeld door de wat oudere kinderen een vakopleiding te bieden. Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen en zoeken meisjes bijvoorbeeld niet hun toevlucht in de prostitutie. Ook is er aandacht voor inkomensgenerende activiteiten voor de families die het kind opvangen.