Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2010 Persoonlijke verhalen Memory Books

Memory Books

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Share |

uganda220.pngVeel weeskinderen door aids weten maar weinig van hun overleden ouder(s). Ze hebben hun ouder(s) nooit gekend en dierbare herinneringen zoals foto’s of brieven zijn er vaak niet. Het HIV/Aids-programma van het Rode Kruis in Oeganda wil dit voorkomen. Zij bieden zieke ouders en hun kinderen de kans om een memory book te maken. Een prachtig naslagwerk vol herinneringen voor later.

Een aantal vrijwilligers van het Rode Kruis krijgt speciale training voor het geven van psychosociale steun aan weeskinderen door aids. Die steun begint al als de kinderen nog geen wees zijn, maar wel bekend is dat hun ouders aids hebben. Begeleid door vrijwilligers maken de (zieke) ouders samen met hun kinderen een memory book.

Elk memory book staat vol met verschillende gegevens, informatie en beantwoorde vragen van de ouders. Wanneer zijn ze geboren? En waar? Maar er staan ook antwoorden in op verschillende vragen, zoals: wat zijn mijn goede eigenschappen? Waar heb ik een hekel aan? Wat wens ik voor mijn kinderen? 

De herinneringsboeken zijn populair bij de jongeren. Zo vertelde iemand:
"Het geheugenboek hielp me een dag, toen mijn moeder in een coma raakte. Ik wist niet met wie contact op te nemen. Gelukkig herinnerde ik me dat mijn moeder aan een boek werkte met de steun van het Rode Kruis. Toen ik het opende, stond er alle informatie in over onze vrienden, familieleden, artsen en  verplegers. Zo kon ik onze oom bellen die mijn moeder meenam naar het ziekenhuis."