Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2010 Nieuws Bezoek aan weeskinderen door aids raakt Eric Corton
8 december 2010 |

Bezoek aan weeskinderen door aids raakt Eric Corton

3FM DJ Eric Corton ging voor 3FM Serious Request op reis naar Oeganda. Daar maakte hij kennis met de stille slachtoffers van aids in Afrika: de kinderen. 

 

"Deze ramp raakt mensen. Het gaat om onschuldige slachtoffers. Zonder dat ze er iets aan kunnen doen zijn kinderen de dupe. Wereldwijd gaat het om meer dan 15 miljoen kinderen die een of beide ouders aan aids hebben verloren. Alleen in Oeganda zijn er al 1,2 miljoen weeskinderen door aids. Dat betekent dat er kinderen zijn die na het overlijden van hun ouders alleen achterblijven. Of opeens voor hun broertjes en zusjes moeten zorgen.”

“Het is hartverscheurend om te zien dat er nog zo veel kinderen keihard hulp nodig hebben!”

Weeskinderen door aids is het onderwerp van de zevende editie van Serious Request. Elk jaar staat een stille ramp centraal. Om de werkelijke noodzaak van de stille rampen goed op het netvlies te krijgen en over te brengen op de luisteraars van 3FM, reist Corton elk jaar af naar de rampgebieden. “Voordat ik op reis ga probeer ik me een voorstelling te maken van wat ik aantref. In werkelijkheid is het toch heel anders.” Dat bleek ook tijdens zijn reis naar Oeganda voor 3FM Serious Request 2010: “Het aidsprobleem is zeer complex. De ziekte komt vooral voor in arme gebieden. En heeft verschillende gevolgen. Als kinderen hun ouders verliezen worden ze vaak opgevangen door familie, zoals de grootouders. Vervolgens krijgt zo’n gezin met een enorme economische druk te maken, omdat met hetzelfde geld meer mensen onderhouden moeten worden.” 

Hartverscheurend 

In Oeganda heeft Corton veel schrijnende verhalen gehoord van kinderen en vrijwilligers. Maar ook zag en hoorde hij hoe het Rode Kruis hulp biedt aan kinderen die het slachtoffer zijn van aids: “Het Rode Kruis helpt door alle lagen heen. Er zijn mooie projecten, waarmee kinderen ook daadwerkelijk worden geholpen. De projecten laten zien hoe er voor de kinderen wordt gezorgd, dat er voedselhulp wordt gegeven en er een medicijnprogramma is waar kinderen voor in aanmerking komen. Toch is het hartverscheurend om te zien dat er nog zo veel kinderen zijn waar nog geen hulp voor is. Simpelweg omdat nog niet alle kinderen bereikt zijn, maar ook omdat er geen geld voor is.”  

Toewijding

Eric ontmoette in Oeganda Franco. Als vrijwilliger ontfermt hij zich over de 15-jarige Peter. Nadat zijn beide ouders zijn overleden aan aids, staat de tiener alleen voor de zorg van zijn drie zusjes. Franco begeleidt Peter en brengt regelmatig een bezoek om hem te steunen. “Franco vertelde dat hij Peter ook zou blijven bezoeken als het Rode Kruis-project stopt. Die basis, de toewijding van de Rode Kruis-vrijwilliger, dat overweldigt me telkens weer! Het is een groot wonder dat mensen in ellendige omstandigheden en in armoede toch iets terug willen doen voor de maatschappij.” 

Met elkaar

Als het aan Eric Corton ligt, draagt ook dit jaar iedereen weer een steentje bij voor de weeskinderen die zijn getroffen door aids: “Ik denk het dat heel prettig is om in een tijd waarin individualisering de boventoon lijkt te voeren, een tegengeluid te laten horen. Met elkaar. Juist voor deze kansarme kinderen die het zo hard nodig hebben. En dan gaat het er niet om hoe veel je geeft of wat je doet. 50 cent is ook genoeg. Als je maar wat doet!”
 

 Weeskinderen door aids

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Share |