Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2010 Nieuws 'Weeskinderen door aids' thema 3FM Serious Request 2010
2 november 2010 |

'Weeskinderen door aids' thema 3FM Serious Request 2010

Aids is een wereldwijde stille ramp, die zich voornamelijk voltrekt in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. De ziekte eist niet alleen vele levens. Ook de meer dan 15 miljoen kinderen die zich als gevolg van aids zonder ouders moeten zien te redden zijn slachtoffer. Het Rode Kruis vraagt tijdens 3FM Serious Request 2010 aandacht voor deze jonge kinderen.

Kinderen en HIV

kindhiv-220.pngHIV/Aids doodt jaarlijks twee miljoen mensen en heeft daarmee het hoogste sterftecijfer wereldwijd. Naast het hoge sterftecijfer kent HIV/Aids nog een andere kant. De kant van meer dan 15 miljoen weeskinderen door aids. Met het verlies van hun ouders, verliezen ze ook de basis voor een normaal leven. In veel gevallen kan de familie de zorg van de weeskinderen niet aan. Vaak gaat het om grootouders die niet alleen vanwege hun leeftijd gebrekkig zijn, maar ook simpelweg geen middelen hebben om de kinderen te verzorgen. De meeste weeskinderen stoppen dan ook met school en komen op straat terecht. Daar staan ze bloot aan mishandeling, uituiting en seksueel misbruik, zodat ze uiteindelijk het virus alsnog oplopen.
 

Rode KrumeisjeHIV-220.pngis grijpt in

Daar waar kinderen niet kunnen worden opgevangen door de gemeenschap, worden zij aan het lot overgelaten. Het Rode Kruis zorgt voor deze kinderen en draagt bij aan het eerste levensonderhoud, zoals eten, drinken en kleding. De organisatie levert daarnaast psychosociale zorg en thuiszorg.   

Een toekomst bieden

Naast het eerste levensonderhoud speelt ook scholing een belangrijke rol om weeskinderen die hun ouders door aids hebben verloren een zo normaal mogelijk leven te bieden. Het Rode Kruis voorziet in scholing, boeken, schoolgeld en schooluniformen. Middelen waar de opvanggezinnen vaak zelf niet voor kunnen zorgen. Samen met 3FM wil het Rode Kruis zo veel mogelijk van deze kinderen bereiken en ze zo een eerlijke kans op een toekomst bieden.

Het Rode Kruis kan als neutrale organisatie hulp verlenen in gebieden die voor andere organisaties niet toegankelijk zijn en zo de meest kwetsbare mensen bereiken. Waar ook ter wereld, het Rode Kruis helpt direct.
Share |