Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2010 Nieuws Zes dagen in glazen huis voor weeskinderen door aids
4 november 2010 |

Zes dagen in glazen huis voor weeskinderen door aids

 

Er was een tijd waarin begrippen als HIV en aids dagelijks het nieuws haalden. Die tijd is voorbij. Toch is de ziekte vooral in Afrika nog steeds een groot probleem. Met als stille slachtoffers de kinderen die één of beide ouders hebben verloren. Helemaal op zichzelf teruggeworpen verliezen ze de kans op een normaal leven. 3FM Serious Request zet deze kinderen in de week voor kerst weer op de kaart. Dat is nodig, heel hard nodig! Alleen zo kunnen we die kinderen een toekomst teruggeven. 

  
jongetje 220.png
Ieder jaar besteedt Serious Request aandacht aan een andere stille ramp. Zo is er al aandacht gevraagd voor ‘De wereld schreeuwt om drinkwater’ en ’30 miljoen landmijnen’ tot het vluchtelingenprobleem en malaria. Dit jaar staan kinderen die één of beide ouders hebben verloren aan aids centraal. Wereldwijd zijn er meer dan 15 miljoen weeskinderen door aids. De meesten hiervan wonen in Afrika. Volledig op zichzelf aangewezen belanden ze op straat, gaan niet meer naar school en kunnen nauwelijks in hun eigen behoeften voorzien. De enige manier waarop veel meisjes kunnen overleven is door middel van prostitutie, waardoor ze vaak gedoemd zijn de ziekte zelf op te lopen.

Bescherming en hulp

voorlichtingrk-220.png
Het Rode Kruis biedt deze kinderen zorg, onderwijs en inkomen zodat ze weer zicht hebben op een toekomst. Soms is die hulp heel direct en concreet. Zoals zorgen dat de kinderen elke dag te eten hebben. Of door ze een schooluniform te geven, anders mogen ze de klas niet in. Maar het Rode Kruis kijkt ook naar oplossingen op de langere termijn. Bijvoorbeeld door de wat oudere kinderen een vakopleiding te bieden, zodat ze hun eigen geld kunnen verdienen en meisjes bijvoorbeeld niet hun toevlucht zoeken in de prostitutie. Ook is er aandacht voor inkomensgenerende activiteiten voor de families die het kind opvangen.

Dit jaar in Eindhoven

Serious Request, de actieweek van radio 3FM in samenwerking met het Rode Kruis die jaarlijks in december wordt gehouden, vraagt het Nederlandse publiek weer om aandacht voor deze stille ramp. Dat doen we dit jaar in Eindhoven, de stad die na een spannende strijd tussen tien verschillende plaatsen in Nederland werd uitverkoren als locatie voor de editie van 2010. In voorgaande jaren is de eer al te beurt gevallen aan steden als Utrecht, Den Haag, Breda en Groningen en de plaats voor volgend jaar is ook al bekend: Leiden. En de actie is opnieuw een internationale aangelegenheid, want ook in Kenia, Zwitserland, zweden en België komt gedurende dezelfde periode een Glazen Huis te staan.
 
WaterpretKids-220.pngVan 18 tot en met 24 december staat het Glazen Huis op de Markt in de lichtstad. De drie dj’s van 3FM gaan de uitdaging aan. Ze zullen zes dagen niet eten. Er kunnen – uiteraard tegen betaling – allerlei verzoekplaatjes worden aangevraagd en veel bekenden Nederlanders komen weer langs om aandacht te vragen voor het probleem. De bedoeling: zo veel mogelijk geld inzamelen om de kinderen dáár, die het zonder ouders moeten zien te redden,  een menswaardiger bestaan te geven. Vorig jaar werd maar liefst € 7.113.447,-- opgehaald voor de bestrijding van malaria. We hopen dit jaar weer op een enorme opbrengst!
 

 KINDEREN EN HIV

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Share |