Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2011 Actueel Therèse is gevlucht voor het geweld
15 december 2011 |

Therèse is gevlucht voor het geweld

3FM DJ en Rode Kruis-ambassadeur Eric Corton reisde naar Ivoorkust en zag hoe moeilijk het leven is voor moeders die vechten tegen de gevolgen van oorlog. Een van de moeders die hij ontmoette was Therèse.

Therèse op de vlucht

Eric: "Therèse is moeder van negen kinderen. Ze moet midden in de nacht uit haar kleine dorp Dibouké vluchten als rebellen haar dorp binnenvallen. Samen met zes andere vrouwen uit het dorp en al hun kinderen vlucht Therèse naar Liberia. Daar wacht ze maandenlang op het teken van de vrede, rust en eventuele terugkeer. Therèse neemt dan een besluit en keert te voet terug naar haar huis. Twee lange dagen achter elkaar. Aanvankelijk vol hoop, maar die vervliegt al snel bij het zien van de verwoestingen onderweg. Tot op de grond toe afgebrande huizen. Niets staat meer overeind. Alles is kapot.

Therèse breekt

Dan is ze thuis. Althans, op de plek waar haar thuis was. Waar ze steeds banger voor werd, blijkt realiteit. Van haar huis staat niets meer overeind, behalve één geblakerde houten paal. Ze wijst me de fundering aan van waar het huis ooit gestaan moet hebben. Ook de huizen van haar oudste zoon en van haar dochter zijn weg. En als ze in de voormalige gezamenlijke keuken staat en ziet wat voor ravage daar is aangericht, breekt ze als een lucifer doormidden.’

 THIS ONE'S FOR MAMA

lees meer over de stille ramp spacer Wat geef je een moeder met jouw donatie?
spacer
Lees meer over de resultaten van 3FM Serious Request spacer Eric Cortin terug in Oeganda

 Eric ontmoet Therèse