Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2011 Resultaat 2004-2011 Eric Corton terug in Oeganda

Eric Corton terug in Oeganda

In oktober 2010 vertrok radio-dj en Rode Kruis-ambassadeur Eric Corton voor de eerste keer naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Hier bezocht hij kinderen die er helemaal alleen voor staan, omdat ze hun ouders aan aids hebben verloren.

In maart 2011 ging Eric Corton terug om met eigen ogen te zien of er al iets van de 3FM Serious Request-actie in Eindhoven voelbaar was in het verre Kampala. De dj vertelt over een mooi weerzien met de kinderen die hij een krap half jaar eerder ontmoette. Verhalen van nieuwe kansen en van oude zorgen. Maar vooral verhalen van hoop voor de toekomst.

Het verhaal van Peter

De veertienjarige Peter die Eric in 2010 ontmoette, was erg depressief. In korte tijd had Peter zijn beide ouders verloren aan aids. De zorg voor zijn twee jongere tweelingzusjes en zijn met hiv besmette oudste zus kwam volledig op zijn schouders neer. Peter verdiende de kost met de verkoop van houtskool, maar dat was niet genoeg om alle monden te voeden. Laat staan om naar school te gaan.  

Het verhaal van Lisa

Bij de ontmoeting van Lisa (9) en haar hartsvriendin Enid was Eric verrast door de enorme positieve instelling van de meisjes en het plezier dat ze elke dag samen hebben. Terwijl Lisa nog iedere dag enorm verdriet heeft. Zij en haar zusje hebben beide ouders verloren aan aids. Ze wonen bij hun oma, die met moeite voor de meisjes kan zorgen. Ze heeft geen werk meer en probeert wat tomaten en komkommers te verkopen op de markt. Er is wel genoeg eten, maar niet genoeg geld voor school. En dat is erg jammer, omdat Lisa bijzonder slim is, goed is in leren en het op school ook nog eens ontzettend leuk vindt. 
 
lisa en enid.png
     Lisa en haar vriendin Enid zijn altijd positief.

Het verhaal van Nerima

Vanaf haar zestiende jaar zorgt Nerima (24) voor haar tien jaar jongere zusje. De hulp uit haar omgeving was niet genoeg om van te leven. Daarom maakte Nerima de keuze om haar lichaam te verkopen, zodat ze voor haar zusje en zichzelf kon zorgen. Totdat ze hivpositief bleek te zijn. Ze neemt nu dagelijks medicijnen. En met hulp van het Rode Kruis verdient ze geld met een Singer trapnaaimachine.  
 

     Nerima in haar oude huis aan het werk op de naaimachine.

De zon komt achter de wolken vandaan

“Er is nog geen wereld van verschil tussen mijn twee reizen. Er zijn nog geen oplossingen voor alle problemen. Nu zou dat natuurlijk ook wel erg mooi zijn. Een oplossing voor alle problemen, maar die illusie hebben we niet. En zeker niet op zo’n korte termijn. De hulp die het Rode Kruis aan deze kinderen biedt, vergt tijd. Maar het is wel duidelijk dat, als de opbrengsten van Serious Request verdeeld zijn over de kinderen die het het hardst nodig hebben, mensen daadwerkelijk en heel direct geholpen worden.
 
Dat straks de zon weer een klein beetje achter de wolken vandaan komt, dat voel ik aan alles als ik kijk, luister en praat. Maar ook als ik stil ben. Als ik met Lisa op een heuveltje niks doe of in een lachbui schiet. Als ik Peters hand vasthoudt als hij mij glimlachend en vol trots zijn atlas laat zien. En zelfs als ik in het zachte snikken van Nerima voel hoe graag ze het allemaal goed wil doen. Voor haar zusje en zichzelf.  Dan is het prachtig dat die hulp en die steun ook echt en direct geleverd kan worden. Dankzij jouw donatie tijdens Serious Request 2010.
 
Bedankt namens Peter, Lisa en Nerima en al die andere kinderen die al hulp krijgen of in de toekomst nog nodig hebben.