Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2011 Resultaat 2004-2011 Hoe gaat het met Peter in Oeganda?

Hoe gaat het met Peter in Oeganda?

 THIS ONE'S FOR MAMA

lees meer over de stille ramp spacer Wat geef je een moeder met jouw donatie?
spacer
Lees meer over de resultaten van 3FM Serious Request spacer Eric Cortin terug in Oeganda

In maart 2011 ging Eric Corton terug om met eigen ogen te zien of er in het verre Kampala in Oeganda al iets van de 3FM Serious Request-actie in Eindhoven voelbaar was. De dj vertelt over een mooi weerzien met de kinderen die hij een klein half jaar terug ontmoette. Verhalen van nieuwe kansen en oude zorgen. Maar vooral verhalen van hoop voor de toekomst.

De veertienjarige Peter in Oeganda herinnert zich nog goed dat hij alleen maar kon dromen van een opleiding. “We hadden geen enkele hoop om terug naar school te gaan. En kijk ons nu eens. Niemand kan zich voorstellen dat wij wezen zijn. We zien eruit als elk ander kind dat naar school gaat.”

Het weerzien met Peter

Eric Corton: "Peter is inmiddels 15 jaar. Hij woont nog steeds met zijn zusjes in het kleine huisje dat vol ligt met houtskool. De zaken gaan iets beter, maar tegelijkertijd zijn de voedselprijzen in Oeganda meer dan verdubbeld, dus het leven voor Peter is nog steeds erg zwaar."

School

"Dankzij de hulp van een Rode Kruis-vrijwilliger is het nu mogelijk dat Peter twee dagen in de week naar school gaat. Wanneer Peter naar school is, passen mensen uit de buurt op de kleine zusjes. School doet Peter zichtbaar goed. Als hij zijn opleiding weet te voltooien, heeft hij ook uitzicht op een betere baan. Zo kan hij de houtskool business die niet goed loopt vaarwel zeggen."

Nederlandse weetjes

"Peter heeft weer glans in zijn ogen en vraagt van alles over Nederland en hoe de actie is verlopen. Hij vraagt zich af of het gesneeuwd heeft en laat me een atlas zien waarin hij Nederland heeft omcirkeld en waar hij allerlei weetjes bij heeft geschreven. Molens en veel water."

Een nieuwe plek

"Het gaat duidelijk een beetje beter met Peter. Maar er staat alweer een nieuw probleem voor de deur. Hij en zijn zusjes moeten waarschijnlijk snel hun huisje uit, omdat de eigenaar de hele wijk gaat verkopen. Peter maakt zich er zorgen om en ik ook. Er moet snel een nieuwe plek gezocht worden voor dit kleine gezin. Die plek zal met het geld van 3FM Serious Request gerealiseerd worden."