Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2011 Persoonlijke verhalen Het verhaal van Milena

Het verhaal van Milena

 THIS ONE'S FOR MAMA

lees meer over de stille ramp spacer Wat geef je een moeder met jouw donatie?
spacer
Lees meer over de resultaten van 3FM Serious Request spacer Eric Cortin terug in Oeganda

De 47-jarige Milena is een alleenstaande moeder. Ze woont in het zuiden van Colombia, waar de dreiging van de FARC voortdurend voelbaar is.

Milena heeft zeven kinderen. Tientallen jaren terug verloor ze haar man aan een conflict. Haar oudste zoon Guillermo werd na het verlies van zijn vader de nieuwe man in huis. Op zijn 14e werkte hij op het land om bananen, aardappels en ander eten te verbouwen. Hier konden zijn moeder en 6 broertjes en zusjes van eten.

Onverwerkt verlies

Nog vóór zijn 20e verjaardag is Guillermo op weg naar huis vermoord. Waarom en door wie is tot op de dag van vandaag onbekend. Milena: “Hoewel ik meer kinderen heb ben ik nooit over het verlies van mijn zoon heen gekomen. Hij was mijn oudste. Bovendien is het moeilijk om zonder hem rond te komen en de school voor mijn kinderen te betalen.”

Voortdurend gevaar

Naast het verdriet en de financiële problemen beheerst gevaar nog steeds het leven van Milena. Afgelopen voorjaar is in haar gemeente een aanval geweest van de FARC. De guerrillastrijders vielen een politiebureau aan. Waarop het Colombiaanse leger gevechtshelikopters inschakelde. Milena’s huis raakte aan de buitenkant beschadigd, maar nog veel zorgelijker was de situatie van haar jongste kinderen: “Toen het geweld begon was ik alleen thuis. Mijn kinderen waren naar een circusvoorstelling, zo’n 100 meter van het politiebureau vandaan. Ik wist niet hoe het met ze ging en dacht dat ik ze kwijt was! Gelukkig zijn er geen doden gevallen, maar het waren de angstigste momenten van mijn leven. We leven voortdurend met de angst dat er ineens een aanval komt waar we wel door geraakt worden.” 

Noot van de redactie: uit angst voor repercussies wil Milena geen foto publiceren.